Площадката "Белене" е със значително по-висок сеизмичен риск, отколкото площадката в "Козлодуй". Хубаво би било "на някои чугунени глави най-сетне да им просветне", че там е много рисково да се строи атомна централа, счита Георги Касчиев, ядрен експерт от Института за изследване на риска към Виенския университет за природни ресурси и приложни науки и бивш шеф на регулаторния орган в България.

В интервю за Дойче веле той сподели, че в страната ни нито може да се осигури такъв проект, както в Япония, нито може да се осигури такава работна сила - квалифицирана и дисциплинирана, нито може да се осигури такова качество на строителните работи, на монтажните, на заваръчните, нито пък ще може да се осигури контрол за качеството на тези неща и накрая може да се стигне там да се вложи бетон с морски пясък, както беше докладвано за много обекти по Черноморието и това, което се построи там, при първото земетресение във Вранча да рухне, пред смаяните погледи на всички ядрени привърженици.

А според Касичев площадката в "Белене" е застрашена от сеизмичното огнище във Вранча, което е в Румъния. А твърденията, че в България никога не може да стане земетресение по-голямо от 7-а степен са нелепи. "Тези, дето го твърдят да не са наместници на бога, бе, че да знаят какво ще стане?"

Ето защо основната поука за България от станалото в Япония е да изостави площадката на "Белене". Ако трябва да се строят нови блокове - в "Козлодуй" и непрекъснато да се поддържа нивото на безопасност, да "няма такова отпускане, такива самоуспокоителни твърдения - при нас няма да стане нищо такова. И да се постави капитан на този кораб, защото в момента този кораб, на който се вози България, АЕЦ "Козлодуй", няма капитан."

Според Касчиев е недопустимо изпълнителният директор на АЕЦ да е икономист, той трябва да е специалист по ядрена енергетика.

При тази власт всичко е възможно, коментира експертът. "Те днес ви казват едно, след един месец ви казват направили са го съвсем друго. Това, че го казват, не значи, че ще го направят, нито пък значи, че могат да го направят. Те какво си представят, че, нали, има оборудването, утре започваме да строим. Минимум три години са нужни, за да може да се стигне до готовност за строеж."

За Касичев това са хора, които имат малка представа от технологията на тези неща, и ги съветват хора, които са за съжаление се водят от преки корпоративни или лични интереси.