България не е предоговаряла условията по проекта за АЕЦ Белене с Русия, заяви енергийният министър Трайчо Трайков по време на парламентарния контрол. В отговор на въпрос на депутата от Коалиция за България Петър Димитров – Трайков изчисли, че проектът ще струва на България поне 9 милиарда евро. В момента кабинетът се опитва да се промени условията за оскъпяване заради т.нар. „ескалационна надбавка”. Това е част от диалога между Трайков и Димитров:

„4-те милиарда евро е базовата цена на основния договор за строителството на централата. Към тях руската страна постави изисквания за ескалация на цената, които в най-благоприятния си вид стигат до над 3 милиарда евро. Значи станаха 7. Към тях имаме 500 – 450 милиона евро за консултанти, архитекти, инженери – станаха 7,5. Имаме разходи на собственика за инфраструктура – към половин милиард – станаха 8. И докато започнете да продавате електроенергия, да печелите от този проект, трябва да плащате цената на финансовия ресурс, който е привлечен. В зависимост от структурата, може да варира около 1 милиард евро – станаха 9. Това, за което ние се борим, е намаляване на ескалационната надбавка, което реално може да поевтини проекта”.

„Колкото повече протакате проекта, толкова по-скъп ще става проектът. И вината се носи от тези, които тупат топката и чакат не знам какво да се случи”.

„Тук говорим за цената. И ако вие кажете, че сте имали готово решение, тогава елате и кажете пред всички откъде щяхте да вземете 5-те милиарда евро миналата година, които гарантират участието на България с 51 процента в проекта. Дори и RWE да бяха останали, а RWE щяха да останат, само ако вие бяхте доказателство, че имаме 5 милиарда. Е как ще останат? И ако бяхте договорили договора с "Атомстройекспорт, бяхте ли го договорили? Докъде бяхте стигнали с договора – до под кривата круша.”