Компанията АЕЦ „Козлодуй - нови мощности“ е успяла да изхарчи над 2.18 млн. лева за миналата година и е завършила със загуба от 646 хил. лева. Това показва отчетът на дружеството.

Според него компанията, 100% собственост на АЕЦ „Козлодуй“, продължава да работи по план и да проектира изграждането на бъдещи блокове в централата, пише „Труд“.

Проектната компания беше създадена с решение на първото правителство „Борисов“ през 2012 г., за да отговаря за изграждането на 7-и блок в централата.

През 2014 г. правителството на Пламен Орешарски избра за доставчик на новия реактор и изпълнител на проекта американската компания Westighouse, като остави за следващото управление подписването на акционерно споразумение. Беше договорена цена на блока от 5.3 млрд. долара.

Второто правителство „Борисов“ се отказа от идеята, защото Westighouse не иска да е стратегически инвеститор. Все още няма анализ за нуждата от нова мощност, както и за финансовите ползи от нея.

Общата сума, която е отделила досега АЕЦ „Козлодуй“ за новия блок, е 14 млн. лева. По-голяма част от парите са похарчени за подготовка на проекта - провеждане на оценка за въздействие върху околната среда, предпроектно проучване и избор на площадка.