Със създаването на Българската агенцията по безопасност на храните ще се подобри контролът върху цялата хранителна верига като се обединят съществуващите сега четири контролни органа – Националната ветеринарно медицинска служба, Националната служба по зърното и фуражите, Националната служба за растителна защита и Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве. Това коментира заместник-аграрният министър Светла Боянова пред участниците в международен семинар за пускането на пазара, употребата и безопасността на фуража.

Боянова допълни, че чрез Агенцията ще се намали административната тежест върху производителите и търговците на храни и ще се въведат прозрачни правила при наблюдението на операторите по веригата. Агенцията, която се очаква  да стартира от 1 януари 2011 г., ще контролира 647 000 обекта.

По данни на аграрното ведомство у нас има 159 производители на комбинирани фуражи, фермерите, произвеждащи фуражи за собствени нужди, са 2500. Повече от 1500 са търговците на фуражи и добавки.