Средствата, инвестирани в акции, към 2020 г. ще спаднат до 22% от всички инвестиции при 28% към настоящия момент – считат анализаторите в известната консултантска компания McKinsey, обобщава сайтът Slon.Ru.

Според авторите на доклада „Растящият дефицит на акционерен капитал“, в бъдеще интересът към акциите ще става все по-малък по едновременно няколко причини. Логично е акциите да се търсят по-малко заради ниската доходност и нестабилната световна икономика. Но има и по-дълбоки фактори, например застаряването на населението.

Старите хора не обичат да инвестират в рискови активи като акции, категорични са от McKinsey. Например работещите хора в САЩ на възраст между 20 и 30 години в момента избират инвестиционен план за индивидуалните си пенсионни сметки, в който средно 54% от средствата им за пенсия се влагат дългосрочно в акции. В същото време хората на възраст над 60 г. са склонни да инвестират само 38% в акции.

В Европа населението застарява по-бързо, отколкото в САЩ; във Франция вече се наблюдава спад на семейните инвестиции в акции от 32% до 29%; от 29% до 25% във Великобритания и от 19% до само 16% в Германия.

Сред другите фактори, вещаещи залеза на акциите, са появата на повече инвестиционни алтернативи, например директни инвестиции в собствения капитал на дружествата. Също така все по-негативно се приема стария трик на мениджърите на компаниите да напудрят резултатите си – дейността им се оценява според постигнатата печалба на една акция – като изкупуват собствените си ценни книжа.

Изчисленията показват, че към 2020 г. компаниите от развиващите се страни – които вече са станали публични или тепърва планират IPO – ще се нуждаят от 18.4 трилиона долара, за да си осигурят нормално функциониране, което е 180% ръст спрямо нуждите от финансиране през 2010 г. Проблемът е там, че тези пари много трудно могат да се наберат от борсите, тъй като инвеститорите на нововъзникващите пазари влагат в акции не повече от 15% от средствата си. Публичните компании на новите пазари ще бъдат изправени пред остър недостиг на финансов ресурс.

В момента инвеститорите в развитите страни влагат 30 – 40% от средствата си в акции, но според McKinsey скоро този дял и в богатите страни рязко ще спадне. Общият недостиг от финансиране на публичните компании към 2020 г. се оценява да достигне около 12 трлн. долара. Най-уязвими ще са публичните дружества във Великобритания, Франция, Германия, Италия, Испания, Австралия, Китай, Индия, Бразилия, Индонезия, Мексико, ЮАР, Турция и Русия. Само на Русия няма да достигнат 1.6 трлн. долара.

Проблеми с финансирането няма да има в САЩ, Канада, Южна Корея и Япония, твърдят анализаторите.

Заключението им е, че спадът в търсенето на акции може да се спре само с помощта на трикратно увеличаване на инвестиционния пазар в развиващите се страни, което е малко вероятно. Акционерният капитал в следващите 10 години ще става все по-скъп и дружествата ще се обърнат към други форми на финансиране.

Тази обективна тенденция може да се смекчи отчасти. На развитите пазари според McKinsey е уместно това да става под формата на антикризисна политика: данъчни инициативи, достъп до капиталовите пазари на по-малки компании, автоматично включване на хората в пенсионни системи /с възможност за изход/; законодателни промени правещи възможно т.нар. crowd funding; стимули за мениджърите да не изкупуват акциите обратно; данъчни стимули, даващи предимство на IPO пред тегленето на кредит.

В развитите страни стратегията е стабилизиране на финансовата система и придаването на по-привлекателен вид: по-добри регулации, изисквания за прозрачност на компанията, защита на миноритарните акционери. А в глобален план – да се улесни потокът на капитали между страните.