17:10 часа

След волатилна сесия вчера, днес американските индекси падат в отсъствието на значими фундаментални новини, които да предизвикат бягството лот риск. От една страна е налице прибиране на печалби от вчерашното рали на банките, но от друга апетитът за риск липсва и в другите сектори.

Формален повод за разпродажбата на банковите акции дадоха финансовите резултати на Zions Bancorp. Базираното в Сол Лейк Сити дружество отчете печалба от 24 цента на акция за последното тримесечие на 2011 г, което е с 9 цента под очакванията. Проблемът е, че банката трябва да плати 1.4 млрд. долара, дължими на държавата по програмата TARP, с която беше спасена банковата система на САЩ от пълен колапс по време на финансовата криза. За да върне парите Zions Bancorp. се нуждае от допълнителен капитал, който ще получи на по-висока цена след слабите си финансови резултати. Акциите на дружеството поевтиняват със 7.44%. В същото време пазарната капитализация на Bank of America пада с 1.79%, като това е най-губещата позиция в Dow.

Индексът на сините чипове се понижава с 0.64%, до 12 628 пункта, широкият фондов индикатор S&P 500 е надолу с 0.63%, до 1 308 пункта, а технологичният Nasdaq пада с 0.52%, до 2 770 пункта.

На този фон, след като остана стабилно на ниво около нивото 1.30 долара по време на сесията на европейските пазари, еврото вече е под натиск и поевтинява с 0.3%, до 1.2977 долара. Индексът DXY, отчитащ движението на американските пари срещу 6 основни валути, е нагоре с 0.42%, до 80.13.

Има силна низходяща корекция на цената на фючърсите на американския лек суров петрол, която пада с 0.83%, до 98.75 долара за барел с доставка през март.

Златото също е под натиск, като поевтинява с 0.90%, до 1 663 долара за тройунция.

14:10 часа

Днес на пазара се сблъскаха позитивни и негативни фундаментални новини, на които като цяло инвеститорите не обърнаха голямо внимание.

От една страна прогнозните индекси на бизнес активността през януари в Германия и еврозоната се повишиха над очакванията.

Индексът на бизнес активността на производствения сектор в Германия мина границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада и достигна 50.9 пункта.

Съответният индикатор в еврозоната се покачи до 48.7 пункта, докато показателят за сектора на услугите достигна 50.5 пункта.

Малко по-късно отчетено, че бюджетният дефицит на Великобритания за декември е намалял до 10.8 млрд. паунда.

Последва докладът за индустриалните поръчки в еврозоната през декември, които регистрираха спад с 1.35 на месечна и с 2.7% на годишна база.

През цялото време европейските индекси се движеха с понижение от вчера. От една страна това се дължи на продължаващите спекулации около отписването на гръцки дълг, а от друга на страховете от влошаване на ситуацията в Португалия.

В Лондон FTSE 100 пада с 0.86%, до 5 733 пункта. В Париж CAC 40 се понижава с 1.29%, до 3 295 пункта, а във Франкфурт DAX е надолу с 1.26%, до 6 356 пункта.

В същото време обаче еврото остава стабилно около вчерашните си нива, като след силното си поскъпване от вчера, днес губи само 0.08%, до 1.3005 долара.

Това показва наличие на апетит за риск, който е свързан или с очаквания за подобрение на ситуацията в Европа или с утрешното заседание на FOMC за определяне на паричната политика на Фед.

10:10 часа

С близо 1% се понижава германският DAX в първите минути на борсовата търговия във вторник. Най-зле се представят акциите на Siemens и Deutsche Bank – първите с 3% заради докладван спад в печалбата през четвъртото тримесечие, вторите с 2.3% заради понижаване на рейтинга от борсовите консултанти на JP Morgan. Френският CAC40 се смъкна с 0.5%.

Мечките „бяха поканени“ от серия новини. Първо ЯЦБ понижи прогнозата си за растежа на икономиката, предвиждайки рецесия през тази година. Второ, излезе съобщение, че Португалия може би също ще се нуждае от втори спасителен пакет. После, има забавяне в преговорите за отписването на гръцкия дълг. Не на последно място, фондът ESM ще е с двойно по-малък обхват, отколкото искаше италианският премиер Марио Монти.

Въпреки назряващите страхове във връзка с доставките на петрол през прохода Ормуз, цените на петрола се задържат на вчерашните нива. Златото също не реагира като при назряваща геополитическа заплаха. Днес изпъкна коментар на UBS, че новогодишното рали на пазара на акции не може да трае вечно.  

Еврото се изкатери до 1.3028 долара.

06:57 часа

Сесията на Wall Street започна обнадеждаващо, но приключи посредствено, като индексите се върнаха на нивата си от петък, след като инвеститорите решиха да осребрят печалби в навечерието на новите данни от печалбите на компаниите и развръзката около дълговата криза.

В Азия днес това се пренася в лек спад от 0.05% за австралийския S&P / ASX, леко покачване с 0.18% за японския Nikkei 225 до 8786 пункта. Китайските, корейските и някои други пазари остават затворени заради празника на китайската лунна година, като това спестява колебанията в Hang Seng в Хонконг, който запазва своите 20 110 пункта.

Празникът на новата лунна година се отразява на целия регион, като обемите по борсите са ниски, а активността слаба. След като щатската Texas Instruments снощи обяви по-добри от очакваното резултати за четвъртото тримесечие, днес някои японски технологични фирми като Kyocera отбелязват ръст. Производителят на чипове Elpida се качи с над 2.5%, след като изтече слух, че отдавна очакваното съюзяване с тайвански и американски компании е в ход. 

Toyota поскъпна с 2.76%, след новина за затваряне на завод с 350 работници в Австралия, станал губещ заради скъпия австралийски долар. Mazda и Honda също поскъпват, макар и по-слабо.

След като Европа реши да наложи ембарго на иранския петрол, енергийните компании отчетоха рязък ръст. Надолу дръпнаха банките и финансовите компании.

Някои производители на потребителски стоки също не се представят добре. След като японската финансова преса информира, че Sharp иска да влезе на пазара на соларни панели, акциите на дружеството загубиха 1.64%. Акциите на Sony паднаха с над 2% при слуха, че е възможен алианс Sony – Olympus.

Причина за слабия потребителски сектор на фондовите пазари е и новината, че Японската централна банка намали прогнозите си за икономическия растеж. За настоящата фискална година, завършваща през март, Япония вероятно ще има негативно изменение на БВП от 0.3 – 0.4%. През фискалната 2012 г. ЯЦБ очаква ръст от 1.8% - 2.1%, а през 2013 г. - най-много 1.7%.

Една от причините за икономическото забавяне според Токио е твърде скъпата йена, която намалява печалбите на компаниите износители и е спирачка за икономическия растеж. Днес йената се търгува на ниво 77.0045 йени за долар и 100.0904 йени за едно евро. Еврото е на ниво 1.2988 долара, като в момента е в низходяща тенденция във връзка с преговорите за опрощаване на гръцкия дълг.

Австралийският долар се понижава, но остава на 1.0494 щатски долара, което говори, че апетитът за риск на пазара остава повишен. От друга страна, наблюдава се засилване на швейцарския франк до 0.9286 франка за долар и 1.2069 франка за едно евро, вероятно вследствие на опит на инвеститорите да се предпазят от поевтиняването на единната валута, след като детайлите на гръцкия дългов план станат явни.

Днес започва двудневната среща на комисията за монетарна политика на Федералния резерв. След приключването й ФЕД за пръв път ще прогнозира политиките си с лихвения процент занапред – и редица анализатори изтъкват, че централната банка на САЩ ще е първата в развития свят, която ще започне да вдига лихви. Това разбира се ще се отрази позитивно на долара и би довело до изпускане на парата на суровинните пазари.

В момента доларовият индекс е на 79.881 пункта. 10 – годишните американски ДЦК предлагат 2.04% доходност, което говори за по-голяма склонност на инвеститорите да поемат риск и да търсят алтернативни активи. Барел WTI се търгува на 99.63 долара, а брентът струва 110.66 долара. Факторът Иран засега отстъпва на нарасналите запаси суров петрол в САЩ. Тройунция злато се търгува за 1673.50 долара.