Чуждестранните инвеститори, които са акционери в САФ Магелан АД, се интересуват от развръзката по казуса "Дупетата", който оказа административен натиск върху дружеството.

Холандски и швейцарски акционери дори смятат да проучат въпроса на място като пристигнат в България, каза за DarikFinance.bg изпълнителният директор на дружеството Георги Костадинов, който е и мажоритарен собственик на дружеството с 62% от капитала му.

Според Костадинов специализираните операции и най-вече тази с кодово име "Дупетата" са повлияли благоприятно на продажбите. "В момента продаваме с около 15% повече, а акцията в Пазарджик, при която бе задържана наша стока, бе причина да не излезем на очаквана печалба от 2 млн. лв. за шестмесечието", допълва Костадинов.

Вчера той изпрати отворено писмо до медиите, в което предположи, че натискът върху компанията му е причинен от опитите за налагане на стандарта "Стара планина" в хранително-вкусовата индустрия, а днес в поредно публично становище нарича невярно изказване на земеделския министър Мирослав Найденов, в което той твърди, че дружество от структурата на САФ е пакетирало колбаси, като по този начин е удължавало срока им на годност.  

Как се отразяват различните полицейски и административни акции върху дружеството? Дали някой от г олемите инвеститори в САФ Магелан се обади да се поинтересува какво става?

Да, вторите по големина инвеститори след мен са холандски и те със сигурност имат сериозни безпокойства. Днес ми се обадиха и швейцарските инвеститори.

Обадиха ли ви се?

Да, обадиха се да кажат, че ни подкрепят изцяло и ще вземат мерки, каквито могат. Даже ще дойдат в България през следващите дни. Те стоят зад парите си в общи линии.

За Мидъл Юръп Опортюнити Фонд III ли говорим? Който има 6% в САФ Магелан?

Да, а след тях са Райфайзен Централ Банк - Австрия с още 3%  и швейцарски частни инвеститори с над 4%, които също ще алармират Министерството на външните работи в Швейцария и посолството на Швейцария в България. Имаме и многобройни по-малки инвеститори от Европейския съюз и САЩ.

Не ги ли притеснява, че цялата тази атака може да се отрази върху резултатите от дейността на дружеството?

Естествено, притеснява ги. Мен също ме притеснява. Но пък в края на краищата някой все пак трябва да каже истината в един момент и ето, ние казваме истината.

А какъв е ефектът от казването на истината?

Както обикновено. Сега губят постовете си началниците на районни ветеринарно медицински служби, вместо да си го загуби директора на НВМС.

Как са повлияни продажбите ви в последните седмици?

Повлияни са положително, в интерес на истината. В момента продаваме с около 15% повече.

Как се движите финансово през първото полугодие?

Отчета за второто тримесечие отдавна сме го представили и в него е отразена загуба от 6 хил. лв., причинена от акцията в Пазарджик. Ако не беше тя щяхме да бъдем на печалба от над 2 млн. лв. Тоест сега министър Дянков ще получи малко по-малко пари, а в края на годината ще има да ни връща данъци, защото ние предплащаме в момента.

В отвореното писмо, което тиражирахте в неделя следобед става ясно, че според вас атаките идват заради стандарта "Стара планина", на който САФ Магелан пречи ...

Това е първото писмо и то е на български език. Следващите писма ще са написани на немски и английски език и ще бъдат изпратени до медиите и компетентните органи в Европейския съюз.

Как така едно-единствено дружество може да е спънка за налагане на стандарта "Стара планина"?

Ние имаме 8% от пазара на колбаси в България и всичките те не са български, европейски са, да не казвам внос.

Защо не се усеща подкрепа от колегите ви в бранша?

Те в момента ръкопляскат на Националната ветеринарномедицинска служба/НВМС/. Те не са ми колеги. Нашите хоризонти с тях са много различни. Аз смятам, че да бъдеш месопреработвател в България, е равносилно на това да си губиш времето.

Знаете ли, супермаркетите ги наричат фондове за недвижима собственост с малко продажба на хранителни стоки. Така го наричам и аз бизнесът за храни - финансова спекулация с малко продажба на храни. Българските месари нямат и хабер какво да правят, за да оцелеят в страна като България.

Колко време може да издържите на този натиск?

Безкрайно. Въпросът е, че тормозят хората ми като пускат непрекъснато искания за справки.

Как очаквате да се развие тази ситуация - какво ще се случи накрая?

Накрая си мисля, че директорът на НВМС може да си подаде оставката заедно с шефа на ДВСК. Или да им се вземат оставките, защото те сами няма да се сетят. Чак толкова досетлив български висш държавен чиновник не съм срещал.

В разгара на този скандал вашите акции на борсата поскъпват. Явно добре им се отразява този шум ...

При този натиск аз лично не очаквам да имаме печалба тази година. Но прогнозирам, че ще имаме сериозни финансови затруднения като държава. Има много по-важни задачи от това дали има 100 унищожени тона колбаси или - не. Въпросът е принципен. Да, тази атака ни вреди, ама чак толкова не ни вреди. Вместо да имаме печалба, ще имаме нула. И какво от това?

Минавала ли ви е през ума идеята да приключите с този бизнес, да се откажете от него?

Не искам да го оставя бизнеса, няма как да стане. А дружеството е публично, то може да си работи и само. Но нали се сещате, че ако на това дружество му се случи нещо, ще има и една-две банки, които ще имат проблеми след това?

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!