В основни линии, промените в българското законодателство следват европейското. Някъде, за съжаление, ние се оказваме пионери. Например във въпросната разпоредба за веднага - мълниеносно разплащане - в рамките на 2 седмици след установяване на затруднение в плащанията на една банка, поставена под особен надзор, коментира пред БНР, финансистът Емил Хърсев.

 

"Видяхме в случая с КТБ как една банка може да бъде разклатена със слухове. А България, за разлика от страните от еврозоната, в момента е единствената държава, в която банките са оставени без защита от централната банка и нямат възможност за рефинансиране", посочва Хърсев. Например "цялата банкова система в Гърция се крепи на европейското рефинансиране".

 

"Ако България беше част от еврозоната, Корпоративна търговска банка щеше да работи и до днес". Сигурен е Хърсев.

 

"При нея проблемът беше в нарушена ликвидност, очевидно. Фондът за гарантиране на влоговете трябва да се опитва да внедрява практики на федералната корпорация за защита на депозитите в САЩ, които са по-напредничеви от тези в Европа", смята Хърсев.

 

"Не е вярно, че в България се създава втора централна банка. Ние нямаме нито една централна банка в момента. БНБ не изпълнява функциите на централна банка", категоричен в финансистът.

 

Според Емил Хърсев темата за ратификацията на нов дълг е "напълно измислена" и споразумението ще бъде подписано до дни.