Ако изборите бяха днес, то резултатът от тях нямаше да е промяна в парламентарното статукво. Това показва изследване на Галъп интернешънъл, проведено сред 1 013 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете в дните между 27 юни и 4 юли.

Според него новите коалиции в дясното нямат големи шансове за следващия парламент, а единствената по-значителна промяна се наблюдава при Атака, където лидерът губи доверие, а партията страда от отлив на електорат.

БСП запазва преднината си пред ГЕРБ, като е облагодетелствана от спад в лагера на Бойко Борисов. Цветан Цветанов се е превърнал във фактор на разцепление, показва още проучването.

ДПС запазва традиционния си електорат и присъствие при евентуален нов парламент на сегашни равнища. Партията губи обществено доверие и изпада във все по-голяма изолация.

Партия Атака губи значителна част от гласувалите за нея, като не набира електорат, достатъчен за прескачане на 4-процентовата бариера. Доверието в Сидеров също спада.

Макар и да губи 10% доверие спрямо юни премиерът Орешарски все още се ползва с подкрепата на 32% от избирателите и е в челото на одобряваните личности.

С голяма доза условност Галъп намира, че 9% от избирателите биха подкрепили невлязла в настоящия парламент дясна формация.

„След палитрата на настоящите водещи партийни фигури засега нито едно лице не се откроява със значима обществена подкрепа“, пише в анализа на социологическата агенция.

Като цяло избирателите са настроени да има избори още през тази година.