Държавата запорира активи на стойност 600 млн. лв. на Цветан Василев. Комисията за установяване на незаконно придобито имущество от доста време следи всяка съмнителна сделка, в която има следа бившият собственик на Корпоративна търговска банка.

Към момента са блокирани активи на Василев във "Вива телеком България". Запорът е върху дружествени дялове в размер на малко над 108 млн. лв. от капитала му, или 43%, колкото беше и акционерното участие на Цветан Василев в БТК. Под възбрана са поставени и активите на банкера в други две знакови предприятия "Бромак" и "ТЦ ИМЕ". Очаква се, че общият размер на запорите ще достигне космическата сума от 963 млн. лв., пише "Новинар".

В края на юли НАП запорира всички хотели, обединени във веригата "Сана спейс", собственост на Василев. И към настоящия момент бившият банкер продължава да се укрива в Белград. Сръбската страна още не е взела решение за екстрадицията му. У нас бившият банкер е обвинен в присвояване на 206 млн. лв. от КТБ.

Междувременно синдиците на КТБ продължават с действията по опазването на имуществото на банката. От седмичния отчет стана ясно, че са предвидени срещи с кредитори. Вложителите в КТБ имат срок до 4 септември да направят възражения срещу списъка с вземанията си, оповестен в Търговския регистър.

Преди седмица синдиците са успели да съберат малко над 120 000 лева от вземанията на банката. Подробности около работата на международната фирма за разследване на банкови фалити този път не се съобщават. Фондът за гарантиране на влоговете вече е изплатил 3 650 500 000 лв. от гарантираните суми в КТБ.