България е на 60-то място по икономическа свобода в света според индекса, изчисляван от института Херитидж Фондейшън.

 

Данните показват, че е постигнато известно подобрение от предходната година, но въпреки това страната ни остава изпреварена от Румъния, Албания и дори Македония, която се класира с общ резултат 68.2 пункта при 65 пункта за България.

 

Разглеждана на фона на останалите страни в Европа страната ни е на 29-то място от 43 страни, като представянето е под средното за региона.

 

В изчисляването на индекса се вземат предвид състоянието на съдебната система, бизнесклимата, възможността на хората да избират какво да работят, доколко свободна е търговията и колко голяма е корупцията. Това, което се е подобрило от миналата година е най-вече в областта на публичните разходи, които според анализаторите от Херитидж Фондейшън са балансирали негативното разрастване на корупцията и свободите на работниците.

 

Обръща се внимание върху това, че са необходими трайни усилия за реформи, за да се заздравят основите на икономическата свобода, както и да се гарантира жизнено икономическо развитие. Съдебната система остава неефективна и уязвима към политическа намеса, а ширещата се корупция продължава да предизвиква безпокойство, посочват от фондацията.

 

В класацията на Херитидж Фондейшън най-доброто място за правене на бизнес е Хонконг, който оглавява класацията за 19-та поредна година. На второ и трето място са съответно Сингапур и Австралия.