Алфа банк окончателно погълна Емпорики, с което се превърна във втората по големина банка в Гърция с активи за € 2.7 млрд.

В портфолиото на новата втора по големина банка, кредитите са покрити на 22% от заделените провизии за € 4.8 млрд. Корпоративното кредитиране и особено осигуряването на заеми за индустрията и леката промишленост са на фокус в дейността на Алфа банк.

Очакванията са, че в следващите три години синергията между звената на бившата Емпорики и настоящата Алфа банк ще доведат до чиста печалба от € 200 млн. Междувременно сделката води и до по-голяма сигурност за клиентите на банката, а също и до повишаване на доверието на пазара.

Досегашният собственик на Емпорики бе френската Cradit Agricole, която преди да се раздели с гръцката си инвестиция извърши увеличение на капитала на Emporiki с € 2.9 млрд. Гръцката авантюра на французите започна през 2006 година, когато те платиха € 2.2 млрд. лв. за Емпорики. От тогава до сега обаче банката не е излизала на печалба, с изключение на 2007 година.

Предварителната информация за подготвяната сделка между Алфа банк и Credit Agricole бе за прехвърляне на собствеността срещу символичната сума от едно евро. По силата на договореностите френският продавач се съгласи да изкупи и облигации на Алфа банк за 150 млн. евро.