Настаняване от типа All inclusive да има само в хотелите с по 4 и 5 звезди са предложили от Агенцията по храните на министерството на икономиката.

"Тризвездните хотели ще предлагат услугата само ако могат да осигурят места в столовата, равни на 60% от легловата си база", каза шефът на агенцията Йордан Войнов.

Той обясни, че наскоро служителите му се натъкнали на комплекси, в които при 100 места за спане, има само 30 за хранене, което е недопустимо.

"Това е пореден удар върху бизнеса след забраната за пушене. Държавата надвиши правата си, грубо е да се намесва в бизнеса," заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Той разясни още, че точно в 4 и 5-звездните хотели не трябва да се предлага тази услуга, която е най-вече за туристите с ограничени доходи.

Още миналото лято от БАБХ погнаха хотелиерите като заявиха, че кухните им не са пригодени за услугата All inclusive. Тогава Войнов обясни, че има хотели, чието кухненско оборудване позволява предлагането само на закуска, и то еднообразна, но не и обяд и вечеря.

Въпреки това, само за да не изпуснат туристите към други заведения в курортите, се опитват да предлагат жалко подобие на услугата. Тогава бяха глобени над 300 хотела, предлагащи некачествен All inclusivе при храната.

Инспекторите откриха продукти с неустановен произход, изтекъл срок на годност, както и лоша хигиена на кухнята и персонал без здравни книжки.

Агенцията по храните реши и че предлагането на царевица, плодове и гевреци на плажа носи най-големи рискове за здравето на хората. През това лято концесионерите на плажовете ще бъдат задължени да гонят представителите на разносната търговия от черноморската ивица, обявиха от БАБХ.