Потребителските разходи в САЩ през декември са на равнището на предишния месец. Домакинствата в най-голямата световна икономика са предпочели да спестяват – с което са задали тона за по-ниски потребителски разходи и в началото на 2012 г.

Според днешните данни на министерството на търговията, потребителските разходи в САЩ през декември са били най-слабите от юни, докато през ноември са се повишили едва с 0.1%. Това е под очакванията на пазара.

Заедно с това обаче за цялата 2011 г. ръстът на потребителските разходи е 4.7% - най-големият от 2007 г. насам.

След приспадане на фактора инфлация, потребителските разходи през декември са отрицателни, -0.1%, след три последователни месеца на ръст.

Ръстът на БВП на САЩ през четвъртото тримесечие е бил 2.8%, показаха в петък правителствените данни – което е ускорение от 1.8% през третото.

През декември заплатите в САЩ са нараснали: доходите скачат с 0.5%, което е най-същественият месечен прираст от март насам. След отчитане на инфлацията, разполагаемият доход на американците е нараснал с 0.3% през декември.

През декември нормата на спестяване е била 4.0% - при 3.5% през ноември. Спестяванията достигнаха 460.1 млрд. долара на годишна база от 407.8 млрд. долара предходния месец.

Инфлацията като цяло е запазила възходящия си натиск.
/ Reuters