Ако някой твърди, че икономиката на САЩ се подобрява – нека първо погледне цифрите. Понякога те са толкова красноречиви! Според статистическото бюро на САЩ, средният годишен доход на американците се е свил от $ 51 726 през 2008 г. до $ 50 221 през 2009 г., което е понижение за втора поредна година. И това понижение не е ограничено само в един конкретен регион – то е навсякъде в страната. Т. е. – Америка обеднява, пише днес dailymarkets.com.

Според изданието, ситуацията с цените все повече притиска средностатистическия американец. Той пък се опитва не само да си запази работата, ако има такава, но и да си намери втора и трета, за да си плаща ипотеката, да си покрива сметките и да нареди скромна трапеза. И това ако е просперитет? Това е по-скоро срив и е време всички, които твърдят обратното, да се събудят и да го осъзнаят, призовава изданието.

Ето и още малко статистика:

Единственият американски щат, в който е отчетено увеличение на средногодишния доход на населението, е Северна Дакота. В 34 щата доходите намаляват.

От 52-та най-големи метрополиса само в Сан Аннтонио гражданите се радват на растящи доходи.

35% от американското население вече живее с доходи до 35 000 долара.

Броят на американците, които живеят под прага на бедността, е най-висок от 15 години насам.

Американците, които се ползват от специалната правителствена програма за купони за храна, се увеличиха с 55% за периода декември 2007 – юни 2010 г.

Един от всеки шест американци участват в някаква правителствена програма, която се бори с бедността.

Близо 10 милиона американци в момента получават помощи при безработица – 4 пъти повече, отколкото бяха те през 2007 г.

През 2009 г. потребителските разходи на САЩ регистрираха най-големия си спад от 1942 г. насам.

През 2009 г. броят на браковете намаля до исторически рекорд.

Само богатите американци /със среден годишен доход над 180 000 долара/ съобщават, че финансовото им състояние се подобрява. Американците с годишни доходи над 100 000 долара обират 49.9% от общия за страната формиран доход. Едва 3.4 на сто от него отива при онези, които са принудени да живеят под линията на бедността.

Ножицата между богати и бедни в САЩ вече се е разтворила прекалено много, констатира Huffington Post.

Анализатори се опасяват, че средната класа – гръбнакът на американската икономика – е на път да бъде разрушена. Но готови ли са те да се превърнат в еквивалент на китайски черноработник с надница от долар на час?