Президентът на САЩ Барак Обама даде начало на процедурата, която ще свие  бюджетните разходи с $ 85 млрд. през следващите месеци и с това заплашва растежа на американската икономика. Стъпката бе необходима, за да се избегне фалита на страната. Говорейки от Белия дом, Обама заяви, че "не всеки ще усети болката на тези съкращения веднага", но "тази болка ще бъде истинска". Обама посочи, че животът на много семейства от средната класа ще бъде засегнат в значителна степен.

Цялостния план за оптимизиране на бюджетните разходи е на обща стойност $ 1.2 трлн. , които трябва да се икономисат през следващите девет години. Политическите блокове се споразумяха бюджетът за отбрана на бъде намален с 13%, а за останалите сектори общото съкращение да е с 9%.

Секретарят по отбраната Чък Хегел коментира, че орязването на бюджета за Пентагона поставя в риск всички военни мисии на САЩ. Засегнати от промените са и всички работещи на държавна служба. Правителството, което е най-големият работодател с общо 2.7 млн. служители в цялата страна, планира да посегне върху възнагражденията на 800 хил. души от тях, което означава, че заплатите им ще започнат да намаляват периодично до месец септември.

Бюджетните съкращения няма да засегнат здравеопазването, но ще има намаление на разходите за социални помощи, като например помощите за отопление или за безработица.