Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че разследва законосъобразността на американска частна армия, която се създава в Обединените арабски емирства.

Ерик Принс, основателят на частната охранителна фирма Blackwater, е бил нает за създаване на сила за борба с тероризма от 800 чуждестранни наемници в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства, съобщи Ню Йорк таймс.

Принс е бил нает от шейх Мохамед бин Зайед Ал Найан, престолонаследникът на Абу Даби, за да наеме бивши военни, служили най-вече в Южна Америка, чрез компания, наречена R2. Целта на частната армия е противодействие на предполагаема заплаха от Иран и укрепване на националната сигурност на емирствата.

В САЩ разследват дали въпросната компания R2 не е замесена и в незаконна търговия с оръжия.

Членове на новата сила, са били обучени през миналото лято от бивши командоси от САЩ, Южна Африка и европейски държави, в лагер край Абу Даби, пише вестникът.

Има много бивши военни, които сега са пенсионери и търсят нови източници на заетост. Частни охранителни фирми се създават в целия регион.

Въпреки това, създаването на R2 армията поставя въпроса дали ръководените от американци наемници могат да бъдат използвани за потушаване на политически вълнения, като про-демократичното движение в съседен Бахрейн.

Миналия месец американски съд възобнови обвиненията срещу петима служители на Blackwater, участвали в непредумишлено убийство на най-малко 14 души в Багдад през 2007 година.