Голяма част от идеите на СДС за постигане на фискална стабилност в страната ни чрез въвеждането на фискален борд са срещнали разбиране от посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик. Това обяви лидерът на партията Мартин Димитров след заседание на ръководството на сините, в което взе участие и дипломатът.

По думите на Димитров, американският посланик е бил поканен на Раковски 134, за да потвърди призивите на партията към кабинета за нуждата от разумна фискална политика. Джеймс Уорлик от своя страна заяви, че фискалната стабилност е едно от нещата, които отличават България от други държави в региона и гарантира стабилност на финансовата и банковата система. По думите му, страната ни трябва да продължи с усилията си в тази насока.

Основната тема, която беше обсъдена, беше темата за фискален борд и фискална стабилност в България – мярка, която ще доведе до намаляване на лихвените проценти, повече инвестиции в България и дългосрочна стабилност. Да покажем ясно, че България няма да последва сценария на Гърция и Румъния. Това може да стане чрез въвеждане на правила на фискална дисциплина – да се харчи толкова, колкото се събира и да се допускат дефицити само в ситуация на криза и природно бедствие. От това има спешна нужда България. Смятам, че за голяма част от тези идеи намерихме разбирането на господин Уорлик, каза синият лидер след срещата.

Поздравявам СДС за тяхната твърда позиция за поддържане на фискалната дисциплина в България и затова призовавам както правителството, така и всички други политически партии да подкрепят процесите, които да продължат да поддържат тази добра предистория на България по поддържането на фискалната дисциплина и на правилата в тази посока, каза от своя страна посланик Уорлик.

Лидерът на СДС Мартин Димитров припомни, че предложенията на партията за промени в закона за устройството на държавния бюджет, с които се въвеждат нужните финансови правила за постигане на стабилност, вече са внесени в Народното събрание. Поправките ограничават правителството да прави дефицит максимум до 3% в условия на криза и балансиран бюджет, когато икономическите условия са добри.