Доларът на 13 Месечен връх

Миналата седмица беше характерна с доста волатилен пазар, което е разбираемо при сегашната ситуация.

В края на периода видяхме дъно на еврото към долара за последните 13 месеца от 1.3256. Но това беше доста за кратко и пазарът затвори при нива от 1.34, като през първия ден за настоящата седмица еврото възстанови доста голяма част от загубите си, като достигна $ 1.3671 за 1 €.

Координираното сваляне на лихвите

Основното което се случи обаче беше координираното сваляне на лихвите от доста централни банки. Това бе предхождано от понижаване на лихвите в Австралия със 100 базисни точки /1%/, а на следващия ден централните банки на Съединените щати, Великобритания, Канада, Швейцария, Швеция както и Европейската централна банка координирано свалиха лихвите с 50 базисни точки.

Не мога да кажа обаче, че реакцията на пазарите беше положителна. След това нещата се върнаха в старото русло, като играчите купуваха долари, а продаваха евро.

Това е разбираемо, защото никой не беше наясно какъв ще бъде ефектът от свалянето на процентите. Или по-скоро всички бяха наясно, че няма да има никакъв ефект. Единственото положително в цялата история беше, че централните банки демонстрираха общи действия.

Така доларът продължи да поскъпва, като основната причина за това беше, че в тези времена пазарът приема щатският долар за спасителна валута – валута убежище. Така се обясняват и покупките на долари, а именно, че пазарът приема за единствената сигурна инвестиция американските държавни ценни книжа.

Но пак искам да кажа, че това, което стана в края на миналата седмица не може да бъдат определено, като нещо учудващо. Защото за тези дни са характерни резки движения и голяма волатилност, т.е. пазарите са нагоре-надолу. По-интересно е ставащото днес /понеделник/.

Две събития, които раздвижиха пазарите

Първото събитие е срещата на Г-7 и другото е срещата на лидерите на еврозоната.

Основната реакция на пазара е свързана с второто събитие.

На форума на Г-7 нямаше някакви специално обявени координирани мерки, а просто са набелязани някои намерения. От рода, че ще бъдат използвани решителни мерки и всички достъпни инструменти, за да се подкрепят важните за системата финансови институции, да се размрази кредитният и паричният пазар. Но това са най-общо казано декларации без нищо конктретно да се посочва.

Докато това, което дойде от срещата на еврозоната беше по-интересно, защото бяха обявени конкретни мерки. Тази сутрин Банк ъф Ингланд, ЕЦБ и централната банка на Швейцария обявиха, че ще правят аукциони за долари със 7, 28 и 84 дневни срочности, с фиксирани лихви. Като след това и Банк ъф Джапан обяви, че обмисля нещо подобно. В крайна сметка това е някаква конкретна мярка, която да намали напрежението върху паричните пазари и да осигури ликвидност на банките, което е основният им проблем.

Ще подействат ли мерките или трябва да се реже „до здраво”?

Ситуацията на пазарите обаче е твърде сложна, за да мога да се ангажирам с мнение дали точно тези мерки ще подействат или ще се наложат и други.

Рязането „до здраво”, както често се пита ще доведе до доста сериозни последствия за финансовата система. От друга страна обаче тази подкрепа някак си създава чувство за безнаказаност. Взел си някакви пари, управлявал си ги лошо, загубил си ги, и след това идва доброто правителство и ти покрива загубите. Това също не е добро, но все ми се струва, че трябва да се избере по-малкото зло. И това е да се предотврати срив на финансовата система.

Валутната търговия през седмицата

Струва ми се, че тази седмица ще бъде малко по-позитивна за еврото. Не очаквам някакви грандиозни поскъпвания, но е възможно да видим нива около 1.40/1.42.

*Авторът е главен дилър в СИБанк