ИЗНЕРВЕНА ТЪРГОВИЯ

Миналата седмица отново беше интересна на валутните пазари с доста волатилна търговия. Най-ниското ниво на еврото към долара през седмицата бе 1.2328, а най-високото - 1.3294. Като в петък борсите затвориха при съотношение от 1.2750.

Валутната търговия започна от нива малко над 1.23, като в понеделник и вторник пазарът се опита да падне под 1.2330, но не успя. Там се образува някакво ниво на подкрепа и след това, както става обикновено, започнаха да излизат новините.

В САЩ И ЯПОНИЯ ЛИХВИТЕ ПАДАТ

Една от важните новини бе намаляването на лихвите в Съединените щати с 50 базисни точки до 1%, както и намаляването на лихвите в Япония от 0.50% на 0.30%. Въпреки че за Япония очакванията бяха за малко по-голямо понижение до 0.25%. На пръв поглед разликата не изглежда голяма, но като се има предвид, че лихвата там е доста ниска, то наистина става въпрос за съществена корекция. А и самото гласуване е протекло доста напрегнато.

Всички тези новини, заедно с лекото съживяване на борсите в средата на седмицата, доведоха курса в четвъртък сутринта до 1.3294. Това стана в азиатската сесия, като европейските пазари отвориха при 1.3220, след което курсът отново се сгромоляса и падна до 1.28.

Другото по-интересно от седмицата като икономически данни бяха тези за БВП на САЩ. Отбелязан бе очакван спад, а това, което не беше очаквано, бе че спадът излезе по-малък от прогнозите. Те бяха за понижение от 0.5%, докато реалният спад се оказа 0.3%, което също донякъде подкрепи долара. От друта страна е ясно, че Америка е на прага на рецесия, а според мен и САЩ и Европа са в рецесия, въпросът е само статистиката да го отчете. Същото може да се каже и за Великобритания.

ЕЦБ И БАНК ЪФ ИНГЛАНД СЪЩО ЩЕ СВАЛЯТ ЛИХВИТЕ

Това, което е интересно за настоящата седмица, са решенията на Банк ъф Ингланд и на Европейската централна банка. Очакванията са и двете банки да намалят лихвите с минимум 50 базисни точки. Въпросът е дали ще се прибегне до нещо по-драстично или понижаването на лихвите ще се направи в две последователни заседания. По същия начин стои въпросът и за ЕЦБ.

Всичко това, заедно с лошите данни, които излизат от всички страни, действа положително за долара. Иска ми се да вярвам, че еврото няма да падне под 1.2330 поне тази седмица. Но като се има предвид, че движенията на ден са по 4/5 фигури, всичко може да стане много бързо. Личното ми усещане, е че през седмицата ще имаме големи движения, но в по-тесни граници в рейнджа 1.26/1.32.