Последните няколко сесии на негативизъм върнаха Българската фондова борса в изходната позиция, от която тя тръгна в началото на годината. Знаейки, че й остават само 3 месеца, за да реализира доходност за инвеститорите, може ли този факт допълнително да разочарова играчите, те да решат да разпродадат портфейлите си и така SOFIX рязко да се гмурне надолу?

Отговорът е "Не", но не защото търпението на инвеститорите може да се изчерпи съвсем, а защото ликвидността е толкова слаба, че дори и някой да иска да продаде, го няма насрещното търсене на купувачите.

Това в общи линии обясняват анализаторите, които предричаха макар и минимален растеж на борсата за 2011-а година. Те смятаха, че най-буйните й месеци ще настанат след втората половина на годината. Дори и това обаче се сбъдна наопъци. 

След като хоризонтът вече съвсем се стесни до оставащо едно финално тримесечие, какво можем да очакваме от борсата? Това попитахме специалистите, които наблюдават българския капиталов пазар. Ето и техните коментари.

Малко повече от три месеца остават до края на годината - какво можем да очакваме от Българската фондова борса?

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Случващото се през последната седмица подсказва, че най-доброто, което може да очакваме, е нулева година за БФБ. Но това е, ако се гледа само движението на индекса без дълбочината на пазара и степента на натиск от страна на продавачите. А те не показват масово бягство от българските акции, а по-скоро са доказателство, че огромното мнозинство от инвеститорите не бърза да купува акции в момента.

Причините са познати – целият информационен поток за фалит на Гърция и двойна рецесия в САЩ и Европа. Тази среда прави играчите много предпазливи и те няма да подкрепят акциите още дълго време. Така че най-доброто, което може да очакваме до края на годината е стабилизиране на цените при ниски обеми и отскок спрямо дъната.

Даниел Ганев и Георги Георгиев, Карол Капитал Мениджмънт

Очакванията са българският пазар да остане сравнително стабилен до края на годината, като SOFIX най-вероятно ще завърши годината в границите на 340-380 пункта.

Пазарът определено проявява слабост и е подвластен на негативния сентимент на международните пазари. Все пак потенциалът надолу към момента изглежда не толкова голям, имайки предвид че не сме толкова далеч от нивата си от 2009 г.

Владислав Панев, Статус Капитал

От БФБ може да се очаква същото, каквото гледахме и досега - слаба ликвидност и минимални промени в индексите. Все още на БФБ не се търгуват най-големите в страната компании, а фрийфлоута на тези, които са част от индекса Софикс, е доста малък. Това предполага и слабия интерес към пазара.

Индексите вече изтриха онова, което натрупаха през тези 9 месеца, а прогнозите, че от втората половина на годината нещата за капиталовия пазар ще се подобрят, не се сбъднаха. Защо се случи така?

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Причините за това са основно две – първата е пазарната реакция на случващото се в чужбина, включително и на силният спад на борсите по света.

Втората и по-важната е, че липсва покупателна способност на пазара. Няма български инвеститори, които да насочват спестяванията си към борсата. Това можеше да се случи през втората половина на годината, ако акциите отново бяха отчели печалби, които да привлекат средства от банките.

Не е възможно да се текат пари към борса, която трупа загуби, макар и от началото на годината да е на нула. Тези капитали едва ли щяха да са съществени, като във всеки случай е рано да се говори за забележим интерес от широката публика към БФБ – доходите са в стагнация, кредитирането почти отсъства, а инфлацията все още не е много по-голяма от лихвения доход по депозитите.

Даниел Ганев и Георги Георгиев, Карол Капитал Мениджмънт

Определено за това развитие основна роля имат негативните настроения на световните пазари, и опасенията относно ситуацията с дълга на Гърция и страните от Еврозоната, както и очакванията за по-слаб от прогнозирания ръст на световната икономика през тази година. Естествено и българският пазар не остана изолиран от тези сътресения и реагира на този систематичен риск, изтривайки целия ръст от началото на годината. Все пак сътресенията на финансовите пазари, ще дадат своят резултат след 3-4 месеца и в реалната икономика, а оттам с лаг ще бъдат транслирани и върху българските компании.

Владислав Панев, Статус Капитал

Колкото и да е изтъркано като клише, причината за ситуацията е в  липсата на инвеститори, които са убедени в качествата на българските публични компании и техните акции. Редица пенсионни фондове и други институционални инвеститори натрупаха доста сериозни средства, но за да ги вложат. Но те търсят повече ликвидност и прозрачност.

Решение на проблема би било листването на ЕРП-тата и други големи държавни компании, така както се прави в другите страни от Източна Европа. Обратното означава капиталите основно на пенсионните фондове да продължат да изтичат навън.

Има ли опасност да завършим годината с голям спад на SOFIX?

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Такава вероятност има винаги, но смятам, че все още е значително по-малка от останалите сценарии за развитие.

Даниел Ганев и Георги Георгиев, Карол Капитал Мениджмънт

Драстичен спад на индекса едва ли е вероятен сценарии, както и силно движение в противоположна посока. Самото представяне през последните 2-3 месеца го подсказа, като българският пазар остана доста по-малко волатилен, спрямо останалите пазари в региона.

Това естествено се дължи и на сравнително малкия брой чуждестранни инвеститори, които обикновени реагират първи при нарастване на риска. Естествено ликвидните позиции понесоха сериозни загуби, но именно те бяха и в основата на ралито в началото на годината и естествено в полезрението на чуждестранните инвеститори и местните спекуланти.

Владислав Панев, Статус Капитал

Не вярвам да завършим с голям спад на индекса, защото ниският фрий флоут предполага ограничени движения в този стадий на развитие на пазара. Има вариант за драстични загуби при определени промени в законодателството, но не мисля, че те ще се случат до края на годината.

След като БФБ показа, че не е място, на което може да бъде реализирана приемлива доходност, има ли опасност през последното тримесечие капиталите да изтекат на някъде другаде? Къде?

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Бягството на инвеститори от БФБ засега е ограничено. Повечето от тях чакат далеч по-високи цени от постигнатите в началото на 2011 г. Алтернатива бяха инвестициите в чуждестранни акции или суровините, но това беше процес, който основно премина през 2010 г.

Тези инвестиции също носят риск. Единствено благородните метали са много нагоре за една година, но силата на покачването им прави хората много предпазливи. Депозитите остават единствено безрисково вложение, но който е мислил за тях като алтернатива, средствата му са вече поне от година в банка.

Даниел Ганев и Георги Георгиев, Карол Капитал Мениджмънт

На капиталовия ни пазар няма чак толкова голямо количество чужди капитали. Като един от най-слабо ликвидните пазари, интересът към него ще продължава да бъде слаб.

Единствено сериозно изоставане в реализираната доходност, добра макроикономическа обстановка и позитивен сентимент към пазарите в региона биха довели до ръст на чуждите капитали.

Малко вероятно е те да предпочетат да инвестират на неликвиден пазар като българският, след като към момента откъм съотношение риск/доходност много от развитите пазари съвсем не изглеждат лошо като алтернатива. По-скоро инвеститорите ще насочат средствата си първо там, и едва след това ще се върнат към нашите географски ширини.

Владислав Панев, Статус Капитал

То на БФБ останаха сравнително малко капитали, за да говорим за опасност. Трябва да мислим по-скоро за възможности как да привлечем нови капитали.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!