Конкуренцията между банките отново се засилва и причина за това е очакваният ръст на кредитирането, съпроводен с възможност за понижение на лихвите по заемите. Наблюдението е на Ангел Геков, изпълнителен директор на Българската банка за развитие и член на Управителния съвет на институцията. Геков е на мнение, че възможности за привличане на евтин ресурс у нас има, макар обстановката на международните пазари, особено в Европа, да остава напрегната.

През миналата година в банката са забелязали съживяване на инвестиционната активност от страна на бизнеса, който се е възползвал от по-ниските цени на производствена техника и оборудване. Тази тенденция може да се засили и още, ако добрите показатели на българската икономика се запазят стабилни за по-продължителен период от време.

Какво е наблюдението ви за инвестиционната активност от страна на бизнеса, имайки предвид дейността на Банката за развитие през 2010-та година? Има ли някаква промяна в положителна посока?

Фирмите използваха и използват момента, за да преструктурират собствената си дейност, преосмислят я, преподреждат я. Част от тях са осъзнали необходимостта от внедряването на нови технологии, ново оборудване, нови продукти, с които да излязат на пазара. Защото единственият начин, да се справиш с кризата, е да излезеш с нов продукт, с добра цена, с неособено голям разход за производството му.

Самите цени на оборудването, на строителство, на материалите, на всичко са значително по-приемливи от тези нива, на които се купуваха преди 2-3 години. Така че в момента същата инвестиция, като тази отпреди 2 -3 години, струва с 30-40% по-малко и тази стара максима, че кризата е възможност, се доказва напълно.

В кои сектори са концентрирани тези инвестиции, за които говорите?

Голяма част от инвестициите са концентрирани в модернизации в енергопроизводството, например ВЕЦ-ове, които сменят оборудване, за да станат по-ефективни. Нови инвестиции се наблюдават в сектори като възобновяеми източници, инвестиции в кораби, машиностроенето и транспорта. Такъв пример за инвестиции е заводът за преработка на отпадъци, който финансираме във Варна.

Каква е равносметката, която правите в Банката за развитие, затваряйки страницата на 2010 година?

Беше една относително добра година. Очертаващите се показатели говорят за изпълнение на бюджета, който сме заложили. Успешно пласирахме две облигационни емисии. Успешно приключихме сделката с Министерство на финансите по държавните дългове. Добър ръст отбелязваме на кредитния портфейл, с добро качество. Общо балансовото число на банката порасна значително.

Успешно вече навлезе в бизнеса и Националният гаранционен фонд. Той също изпълнява бюджета си. Знаете, че той гарантира до 50% от експозициите на кредитополучателите. Така само за 2010 г. фондът е гарантирал кредити за 160 млн. лева. Това са средства, които ще влязат в икономиката, тъй като кредитите са предназначени за бизнеса, за предприятията.

Да ви помоля да погледнем малко по-общо на банковия сектор като цяло. Според вас, като специалист, какъв е потенциалът за ръст на кредитирането и за спадане на лихвите по заемите?

При всички случаи вероятно ще има ръст на кредитирането. Едва ли ще бъде с темповете от предходни години, но по мои лични очаквания, ще е около 10-15%. При цените вероятно ще има лека корекция надолу, но няма да е много драстична, тъй като международните пазари не предполагат привличане на евтино финансиране.

Вземете за пример аукционът на Португалия от сряда, който постигна средна доходност от 6.4% - преди три години подобна доходност бе немислима. Според мен примери като този ще доведат до свърхпредлагане на подобни инструменти и така ще се стигне до ситуация, при която предлагането ще е голямо, а търсенето – не особено.  Така че ще има корекция в цената на ресурса на международните пазари. От тази гледна точка България стои добре като макрорамка, като бюджетни показатели, но повлияни от общата тенденция на пазара, вероятно ще имаме отражения в това отношение. Така, че корекция надолу на лихвите е възможна, но тя няма да бъде драстична. Това разбира се не означава, че банките няма да правят оценка на кредитите си. Може да има случаи, когато лихвата да е значително по-ниска, но това ще зависи от проекта, от клиента, от показателите, от качеството, от риска, от срочността, от много неща.

Но ако си представим ръст на кредитирането с потенциал за леко поевтиняване на този ресурс, въпреки , че на международните пазари тенденцията е обратната, то тогава откъде банките ще намерят възможности да свалят лихвите? Може би таксите и комисионите им? Или пък ще са склонни да намалят малко размера на обезпеченията, които искат?

Това е политика на всяка банка. Всеки решава сам как да ценообразува, каква е цената на неговия ресурс, какви са разходите му за издръжка. Зависи от пазарната ниша, в която е насочена банката - дали работи повече в ритейл пазара или повече в корпоративния. Не мога да дам обща рецепта.

Виждаме, че лихвите по депозитите се успокоиха, не са на нивата от 10-12%. Струва ми се, че това може да позволи на банките да направят тази корекция.

Но при всички случаи си мисля, че създаването на една макар и малка, но засилваща се конкуренция между банките, която възниква сега отново заради предполагаемия ръст в кредитирането, ще доведе до там, че ще се оптимизират цените по отношение на най-добрите клиенти, а това безспорно ще доведе и до общо дръпване на цената. Да видим дали ще бъда прав.

Въпреки това през последните месеци наблюдаваме ръст на депозитите на населението. Хората затварят пари, не искат да харчат. Как да четем тази тенденция?

Дали потребителите ще станат по-активни и ще започнат да инвестират повече, зависи от тяхното лично усещане за сигурност. Дали тази сигурност ще бъде създадена на база на добрите показатели, които държавата и икономиката ще отчетат, зависи от времето, през които тези показатели се отчитат. Когато се вижда възможност за ръст, перспектива, сигурност, стабилност, естествено е хората да започнат отново да инвестират. Аз съм убеден, че тези инвестиции няма да бъдат в мащабите от преди кризата, но при всички положения ще са сериозен стимул за икономиката.

Какво планира Българската банка за развитие през тази година?

Отново сферите, в които ще работим, са обект на дългосрочното финансиране, проектното финансиране. Там е и нашата сила, тъй като имаме възможност да предоставяме средства за по-дълъг период от време, а считаме, че икономиката се нуждае основно от това. Защото модернизация и технологично обновление са крайно необходими за конкурентоспособността на всяка една компания. Планираме нови облигационни емисии. Въпреки, това обаче не е задължително да ги изпълним, ако се окаже, че можем да намерим по-добри алтернативни форми за привличането на финансов ресурс. Нашата цел е да намерим по-евтин ресурс, за да можем да предоставим и по-евтини кредити за бизнеса.