В безпрецедентен ход, ръководството на глобалната онлайн енциклопедия Wikipedia затъмни за 24 часа версията си на английски език. Това се прави в знак на протест срещу два законопроекта, предложени в Конгреса на САЩ: SOPA и PIPA.

Първата абревиатура се превежда като Закон за спиране на онлайн пиратството и е предлагана от Камарата на представителите. Втората е Закон за протекция на интелектуалната собственост и е дело на Сената.

От полунощ до полунощ на Източното крайбрежие /от 7:00 часа днес до 7:00 часа в четвъртък/ желаещите да ползват енциклопедията на английски ще виждат черен екран, на който пише: „Представете си свят без безплатно знание“.

Впрочем има начин и това да се заобиколи, като се натисне линкът към кешираната версия на търсената страница. Но така или иначе, този ход на Wikipedia е драстичен и показва колко крехки са нещата в Интернет, с които сякаш вече толкова сме свикнали, че трудно можем да си представим живота без тях. 

Основателят на Wikipedia Джими Уелс е обяснил за BBC: вносителите на закона SOPA поставиха въпроса така, че който е против него е за пиратството. Но нещата не стоят така. Законопроектът е толкова общо и лошо написан, че ще окаже въздействие на всичко – което както знаете няма връзка със спирането на пиратството.

В черния прозорец, който Wikipedia показва вместо обичайните си текст и снимки, пише още: „Повече от десетилетие прекарахме милиони часове, за да изградим най-голямата енциклопедия в човешката история. Точно сека Конгресът на САЩ обмисля закон, който може фатално да повреди свободния и безплатен Интернет. За 24 часа, за да алармираме, ние затъмняваме Wikipedia”.

Двата щатски законопроекта предвиждат блокиране на достъпа до уеб сайтове, съдържащи неоторизиран материал, обект на авторско право. Собствениците на правата върху съдържанието и щатското правителство ще получат правото да искат от съда затварянето на сайтове, свързвани с пиратството.

Рекламодателите, електронните магазини и доставчиците на интернет услуги няма да имат право да правят бизнес с нарочените за пиратски сайтове, базирани в чужбина. Търсачните машини ще трябва да премахват „пиратския“ контент от резултатите си.

За свободния Интернет има надежда във вето от президента Барак Обама.

Един от най-активните поддръжници на закона за борба с „пиратството“ е медийният магнат Рупърт Мърдок, който изтъква, че в развлекателната индустрия в САЩ са заети 2.2 млн. души и законът срещу пиратството е в техен интерес.