Apple обвини Samsung Electronics, че в своята серия Galaxy – телефони и таблети нарушава патентите и копира външния вид на търговските марки iPhone и iPad, съобщава Bloomberg.

Според американската компания Samsung е нарушил патентитe, свързани с начина, по който работят Galaxy устройствата, включително и използването на жестове с ръце върху екрана, както и патентите на цвета и правоъгълната форма на iPhone и iPad.

 

Apple подаде жалба във федералния съд в Оукланд, Калифорния. В нея се казва, че Galaxy телефоните и таблетите, които използват софтуера на Google Android, са специално проектирани, за да копират продуктите на Apple.

Войната между двете компании започна на фона на нарастващите продажби на таблети в света, като според Apple пазарът на новите устройства скоро ще изпревари този на персонални компютри.

 

Днес акциите на Samsung паднаха с 0.7% в Сеул, като това е четвърти пореден ден на понижение на цената им. Акциите поевтиняха с 9.4% от началото на тази година в сравнение с 2.9% печалба по позицията на Apple на Nasdaq Stock Market.

 

"Разработките на Samsung на основни технологии и укрепването на нашия портфейл от интелектуална собственост са ключовете към успеха ни", коментира говорителят на южнокорейската компания. "Samsung ще реагират активно на това правно действие, насочено срещу нас чрез подходящи правни мерки, за да защитим интелектуалната си собственост."