Конфликтът в Ивицата Газа, който се възпламени в сряда и продължава вече шести ден, отне живота на 70 палестинци и трима израелци. Двадесет от жертвите са деца. Други над 600 души са ранени, според данни на здравните власти в Газа, цитирани от Ню Йорк Таймс. 

След въздушните нападения от страна на израелските части върху контролираната от радикалната групировка Хамас ивица Газа двете страни в конфликта са провели отделни срещи в Кайро с представители на египетските управляващи. Макар тези срещи да се възприемат от дипломацията като опит за помирение с помощта на независима страна, медиите обръщат внимание върху факта, че в Египет управляващото мнозинство е ислямистко, което е естествен съюзник на Хамас. Търсейки подкрепата на Египет групировката, окупирала ивицата Газа, става по-силна от преди и по-опасна в очите на израелските военни. 

Израел бе призован да спазва обещанията си за мир в конфликтната територия и да спре с насилието, което предизвиква с ракетния обстрел. По думите на израелския премиер Бенямин Нетаняху армията е в пълна готовност да продължи операцията. През почивните дни в страната бяха призовани на служба стотици запасни военослужещи, което означава, че страната не е готова да прекрати обстрела.

Въпросът, който това поведение повдига, е, дали ескалацията на дългогодишния конфликт в ивицата Газа ще доведе до война между Израел и Иран. За разлика от предишни години, когато е имало подобно възпламеняване на отношенията помежду им, сега ситуацията е усложнена заради политическата нестабилност в Близкия Изток, тръгнала от така наречената "Арабска пролет". Политолози обръщат внимание и върху факта, че този изблик на насилие се появи точно след президентските избори в САЩ, тоест в момент на слабост за политическия кабинет на преизбрания президент Барак Обама.