Четирима български граждани са арестувани след вчерашната акция на руското Управление за борба с икономическите престъпления на територията на Българския промишлен център /БПЦ/ в Москва.

Задържаните са Николай Николов, Костадин Костов, Красимир Велчев и Симеон Борисов. От задържаните единствено Николов не е от фирмата Милениум – 2001 ООД. Той е бил наемател на помещения. Костадин Костов е задържан за 72 часа - максималният срок за задържане без предявяване на обвинения. И на четиримата са отнети мобилните телефони и не им е предоставена адвокатска защита. Засега няма информация какви мерки е предприело българското посолство за осигуряване на защитата на българските граждани.

Припомняме, че около 9 ч. българско време вчера на територията на Центъра на промишлеността в Русия са влезли представители на органите на Управлението за борба с икономическите престъпления на Руската федерация. Те са представили наказателно постановление за проверка на търговското представителство на фирмата Милениум – 2001, с обвинение за производство и продажба на пиратски дискове.

По-късно стана известно, че спецчастите са били временно възпрепятствани от директорката Малина Божинова, която е с дипломатически статут. Според неофициална информация, претърсвани са били само офисите и жилищата им в Центъра на промишлеността, но няма данни руските служби да са проверявали както фабриката, така и офисите и жилищата на фирмата, които се намират в търговското представителство, разположено в непосредствена близост до българското посолство в Москва. Компанията има завод за производство на компактдискове в Зеленоград, на около 30 км от летище Шереметиево.

По думите на зам. външния министър Марин Райков текат преговори по статута на сградите на България в Русия и документът, по който българската страна предявява претенциите си, е спогодба от 1974 г. В същото време, няма категоричен отговор от руска страна, дали сградата има дипломатически статут или не.

Междувременно инспекторатът към Министерството на икономиката и енергетиката проучва дейността в БПЦ в Москва, както и сигналите за злоупотреби, които са подадени срещу неговата директорка Малина Божинова.

По повод случилото се премиерът Бойко Борисов заяви, че въпросът трябва да се раздели на две – чисто дипломатически погледнато, руските спецчасти не са имали право на подобни действия. Но ако има човек или хора, които са извършили престъпления и аз бих го направил, посочи Борисов. Той допълни, че ако второто е вярно, по никакъв начин няма да създаде напрежение на „руските колеги”. БГНЕС