Близо 300 000 лв. е струвала операцията по задържането на Алексей Петров. Сума от 500 000 лв. е предлагана на десетина души, за да свидетелстват срещу него, а докато той е бил в ареста, му е предлагана сделка и споразумение с прокуратурата срещу определени ангажименти.

Това съобщи Алексей Петров пред журналисти в дома му. Той не посочи от кого са дадени парите, но коментира, че е по-тревожно, че такива пари са давани и че в този сценарий участват хора с огромни финансови възможности.

Ето какво още каза Алексей Петров:

„Целта на ареста ми беше да бъда изваден от обществено-политическия живот. Очевидно е от поведението на група политици. Натежава изводът, че арестът ми е и във връзка наистина с опит за прикриване на истината за прехода. Днес управляващите дойдоха на власт с обещанието да бъде осветлен преходът, да бъдат наказани крадците и да се спре корупцията. В България бяха откраднати милиарди, които отидоха в чужбина. Бяха разграбени активи за над 30 млрд. лв. В държавната хазна постъпиха едва два-три млрд.", заяви Петров.

„Аз ви уверявам, че имам самочувствие, че през прехода съм бил на правилното място. Целта нито е г-н Румен Петков, нито г-н Филчев. Целта съм аз и това са поредните хора, които трябва да пострадат заради мен. Анализът показва, че е съществувал някакъв страх от евентуалното ми участие в политиката. За мен е по-важно управлението да създава среда на сигурност, на предсказуемост.

В крайна сметка икономиката може да живее, българската, пазарна икономика само и единствено, когато има среда, която дава възможност на предприемача да прояви инициатива. В никакъв случай, когато някой се опитва да му разпореди какво трябва да направи, още по-катастрофално е, ако някой се опитва да промени бизнес елита. Бизнес елитът се е установил в годините, особено малкия и среден бизнес, който не принадлежи на никого, особено на партии е опасно някой административно да го подрежда", смята още той.