Ледът покриващ Арктика изчезва с "безпрецедентна" скорост. Поне от хилядолетие не е имало подобно явление. Това покачва ново изследване, което предполага, че причината за стопяването на леда може да бъде повлияното от човека изменение на климата, предава Bloomberg.

Тенденциите от последните няколко десетилетия показват, че скоро Арктика ще остава без ледено покритие през лятото. Проучването е публикувано днес в списание "
Nature".

 

Темповете на топене на ледената покривка са безпрецедентни, поне за последните 1 450 години.

 

Ледът, който се топи всяко лято, преди зимата отново да втвърди водите на океана, през тази година достигна най-малката си площ, от 1979 г. насам. Лятната ледена шапка е обхващала само 4.33 милиона кв. км, по данни на Американския информационен център за сняг и лед /NSIDC/.

 

"Това драстично и постоянно намаляване на леда, което виждаме ясно на спътниковите данни, изглежда аномално," коментира пред Bloomberg Кристоф Кайнард, авторът на изследването. "Изглежда тази тенденция ще продължи и в бъдеще."

 

Освен спътникови данни изследователите са използвали и проби от лед, стари дървета, седименти и исторически доказателства, които са им позволили да направят историчека възстановка на леденото покритие в района на Арктика.

 

Дебелината и площта на морския лед са намалели драстично през последните 30 години, казват изследователите.

Ледената шапка има огромно влияние върху глобалния климат, тъй като 80 процента от слънчевата светлина, попаднала върху леда се отразява обратно в космоса. Когато ледът се топи през лятото, водата на повърхността на океана поглъща около 90% от светлината.


"Увеличаването на радиацията, която абсорбират океаните, е един от най-силните механизми за обратна връзка в климата", посочва Кайнард. "Колкото повече морски лед се губи, толкова повече енергия получава океанът, който в последствие затопля атмосферата."