Зелена трева в Арктика: Изследователи прогнозират драматично увеличение на площите заети от дървета и храсти в региона заради глобалното затопляне. Горите вероятно ще нараснат с 50%.


Промените ще се отразят и на миграциите на животните и на отглеждането на селскостопански продукти и на населението в близост до Арктическия кръг, пише DailyMail.

 

В статия за промяната на климата, публикувана на 31 март, се разкриват нови модели, според които горите в региона на Арктика ще се увеличат с 50% през следващите няколко десетилетия.

 

Проучването е извършено от учени от Американския музей за естествена история, AT&T Labs-Research, изследователския център Woods Hole, университета Колгейт, университета на Корнуел и университета на Йорк. То включва сценарий как би изглеждал региона на Арктика през 2050 г.


Той показва потенциално мащабно преразпределение на растителността и огромно увеличение на гъстите гори. Ако този модел се сбъдне, Арктика ще изглежда като Европа преди няколко хиляди години.

 

В Сибир например, дърветата ще могат да растат на стотици километри на север от настоящата граница на гората.

 

За много видове птици, които се възползват от изолираността на тундрата, за да гнездят, тези промени могат да бъдат фатални.

 

Налице е и феномена, наречен албедо ефект. Отражателната способност на снега води до това, че голяма част от топлината от слънчевите лъчи се връща обратно в космоса.

 

Ако снегът обаче бъде зает от по-тъмни площи като гъсти гори, топлината ще се абсорбира и ще доведе до още по-голямо повишение на температурите в региона и в глобален мащаб.

 

Данните на НАСА потвърждават резултатите от проучването, като спътниковите снимки показват, че процесът на промяна на флората в северното полукълбо вече е в ход.

 

Този процес ще има и огромни икономически последствия. Големи части от площта на Русия и Канада, сега недостъпни заради замръзващите през зимата почви, които през лятото се превръщат в тресавища, ще станат използваеми за хората. В дългосрочен план това ще доведе до възникване на нови градове, миграции и увеличение на населението в региона.