Производителят на стомана Арселор Митал, който е кандидат-купувач на 71% от Кремиковци АД, купи втора въгледобивна компания в Западна Вирджиния, съобщи БТА.

Представители на Арселор съобщиха вчера, че е сключена сделка за поглъщането на Concept Group, която  притежава 57 млн. т. въглища за металургични цели в Западна Вирджиния. Параметрите на сделката не бяха обявени.

Преди месец Арселор Митал купи Mid Vol Coul Group, която имаше резерви от 85 млн. т. въглища във Вирджиния и Западна Вирджиния. Лидерът в стоманодобива  обяви намерението си следващата му придобивка да бъдат находищата на Concept Group.

Арселор Митал и други стоманопроизводители купуват въгледобивните компании, за да контролират бързо увеличаващите се цени на суровината. Въглищата за металургични цели се използват за производството на кокс, който е необходим за доменните пещи на стоманодобивните заводи. През миналата седмица компанията Cleveland-Cliffs, собственик на мини за желязна руда, се съгласи да купи въгледобивната компания Alpha Natural Resoures за близо 10 млрд. долара.