„Арсенал" е може би най-проверяваното предприятие в България и ние не се страхуваме от проверки. Това заяви в интервю за Дарик изпълнителният директор на завода Николай Ибушев по повод разпоредената проверка там лично от премиера след двата инцидента през тази седмица. Ибушев за пореден път подчерта, че в „Арсенал" не е имало взривове, а запалвания, които по всяка вероятност са резултат от човешка грешка. Шефът на „Арсенал" коментира, че приема с насмешка заплахите на партията на Яне Янев, че ще внесат сигнал в прокуратурата за големи корупционни схеми в завода. По повод персоналните обвинения срещу него, Николай Ибушев все още обмислял дали си струва изобщо да завежда дело срещу Янев за клевета и уронване на престижа.

„Премиерът и вицепремиерът Цветанов на база на информации, подадени било от медии, за взривове и така нататък, вземат решение - и правилно - да се направи проверка", коментира Ибушев. Той твърди, че „Арсенал" е може би най-проверяваното предприятие в България и е категоричен, че в завода не се страхуват от проверки. Ибушев сподели, че гледа на искането на РЗС с лека насмешка. „Яне Янев досега каквито и димки да е пускал, резултатът е бил само димка за момента и нищо повече. Нищо ново няма да се открие. Под вола теле няма", каза още шефът на „Арсенал".

„Що се отнася до моята личност, че ме обвинява в някакви контрабанди и така нататък, аз вече съм поставил задачата на мои адвокати да се посъветвам какво мога да направя за уронване на достойнство, престиж и така нататък", каза Ибушев. Във връзка с твърденията на Янев, че се продават незаконно оръжия, той помоли Дарик да се свърже с междувемоствената комисия към икономическото министерство, която издава разрешения за продажба. „Нашите оръжия не се продават като краставици и домати, кой където си пожелае. Те се продават под държавен и международен контрол. Така че твърденията на господин Янев са въздух под налягане. Няма никой зад гърба му по този въпрос. Това са лично негови опити за ПР-акции. Даже дълбоко се съмнявам дали ще тръгна и да го съдя, не си струва да си цапам името с подобни дела", коментира пред Дарик Ибушев.

Шефът на „Арсенал" подчерта обаче, че публикациите за „взривове" в завода вредят на имиджа на страната, на оръжейното ни производство и на поръчките на предприятието.

„Вече имаме няколко обаждания от държави, посолства, военни аташета, с които имаме конкретно договори, които изпълняваме в момента, те, разтревожени, че „Арсенал" е вдигнат във въздуха от взривове, се обаждат и питат: „Какво става, каква е съдбата на нашия договор?". Подобни неща в чужбина не се правят", каза Ибушев.

Шефът на Арсенал обясни, че кризата е настъпила „бавно, но сигурно" и в предприятието, а мениджърският екип прави всичко възможно да смекчи нейния натиск. Предприемат се и някои непопулярни мерки, призна Ибушев. Той допълни, че заплатите се плащат редовно, но има хора в принудителна отпуска, ще продължи режимът на намален работен ден, а „може да има и някаква корекция в състава, актуализиране".