Туризмът е един от най-важните отрасли в икономиката на страната, който е експортно ориентиран, създава работни места и допринася с 3 млрд. към Брутния вътрешен продукт. Опасност за летния сезон няма, но е важно да се открият уникалните предимства на България и върху тях да се акцентира в средносрочен и дългосрочен план.

 

Това каза в телевизионно интервю новият министър на икономиката, енергетика и туризма в служебното правителство Асен Василев пред журналиста Констатин Вълков.

 

Василев посочи, че отстраненият заместник министър по туризма Иво Маринов няма да бъде възстановен на поста и че там ще бъде предложен друг специалист. Промяната обаче ще бъде съгласувана с премиера Марин Райков, който ще има крайната дума за назначението. Министър Василев обърна внимание, че новият принципал на туризма в държавната администрация трябва да бъде разтоварен от несвойствените отговорности в дирекции, като например тази за търговията с оръжие.

 

"Аз смятам, че туризмът има нужда от изключителен фокус, за да се решат няколко важни задачи. Най-важната от тях е да се случи летния туристически сезон", настоя Василев. Той изрази убеденост, че за сега няма опасност той да бъде провален заради кадровата промяна в министерството.

 

"Има няколко важни панаира, които се случват в момента. Единият е в Русия, където съм изпратил специален поздравителен адрес. Има още един важен в Украйна. Държавата е изцяло зад туристическия отрасъл и аз бих искал да работя с туристическите организации, за да може туризмът да създава по-добър продукт и услуга", каза Василев.

 

Според него в лицето на туризма България има един отрасъл, който расте, наблягайки на това, че предлага евтина услуга. "Ние трябва да решим дали сме място, на което 24 часа животът не спира, или искаме да сме една семейна дестинация", обясни служебният министър.

 

Асен Василев каза още, че благодарение на служебното правителство България получава шанс за постигане на повече прозрачност в енергетиката. Според него един международен одит може да покаже защо цените на електроенергията са такива, "кой на кого и какво плаща, какви разходи се плащат, тези разходи обосновани ли са и това да бъде основата на един преглед на отношенията между различните играчи в енергетиката, за да се види по какъв начин ценовата структура може да бъде подобрена".

 

По темата за дълговете, които държавата е натрупала към бизнеса, министър Василев коментира, че размерът на забавените плащания не е толкова голям, колкото се цитира по медиите и че съвместно с министъра на финансите Калин Христов са направени необходимите съгласувания, за да може тези средства да бъдат преведени в срок. В случай на забавяне, Василев намира за основателно бизнесът да иска начисляването на лихва за неполучените навреме средства.

 

Новият министър изрази личното си становище и по въпроса за данъка върху лихвите по депозити, наложен от правителството на ГЕРБ по времето, когато Симеон Дянков бе финансов министър. "Тази мярка (с налагане на данъка върху лихвите) няма да доведе до ефекта, който се очакваше от нея и икономически тя е необоснована и неефективна", бяха думите на  Асен Василев.