Авиокомпаниите ще направят едва една пета от печалбите, които бяха реализирани през миналата година, а причина за този драстичен спад са високите цени на петрола, които направиха летенето скъпо за голяма част от пътниците.

Прогнозата идва от международната асоциация по въздушен транспорт (The International Air Transport Association - IATA). Според изчисленията на специалистите в нея индустрията на авиопревозвачите ще отчете $ 4 млрд. печалби през 2011 година, което е 78% спад спрямо миналогодишните $ 18 млрд.

В Европа очакванията са за сумарни 500 млн. долара печалби, спрямо 1.9 млрд. година по-рано. В Азия спадът е доста по-голям - от 10 млрд. на 2.1 млрд. долара.

Горивата са поскъпнали средно с 15% до $ 110 за барел през месец март. Тъй като това се отразява върху себестойността на полетите, а от там и на цената на билетите, само поради тази причина пътниците са намалели с 3 - 4 %. Следва да се има предвид, че компаниите са планирали резултатите си от тази година на база ръст на превозените пътници от 5.6%. Този ръст обаче през годината ще е по-слаб, като очакванията са за 4.4% нарастване на пътниците и 5.5% на товарите.

Освен скъпият керосин, вина за негативната прогноза има и аварията в АЕЦ Фукушима, Япония. Изплашени от радиацията най-малкото 1% от пътниците са предпочели други варианти за транспорт, показва анализът на IATA.