С 11.7% се е увеличил международният въздушен пътнически трафик през май спрямо май 2009 г., сочат данни на Международната асоциация по въздушен транспорт /The International Air Transport Association – IATA/.

Според данните на организацията, след като приключи блокадата на летищата в Европа заради изригването на исландския вулкан, търсенето рязко е нараснало. В момента пътническият трафик е с 1 процент по-висок от предкризисните нива, коментира генералният директор на асоциацията Джовани Бисиняни.

Въпреки това, обаче, според Бисиняни секторът все още не е достатъчно стабилен. Според него, авиопревозвачите трябва да се фокусират върху управлението на капацитета в самолетите, така че да отговорят адекватно на търсенето.

Данните на IATA сочат, че през май най-силно търсене е отчетено от авиокомпаниите, действащи в Латинска Америка – 23.6%. В Близкия Изток е регистрирано повишение на търсенето от 17.5 на сто. Африканските превозвачи отчитат ръст на търсенето от малко под 17 процента, компаниите в азиатско-тихоокеанския регион – 13.2%, северноамериканските превозвачи – 10.9%. Най-слаб ръст на търсенето на услуги от авиопревозвачи е имало в Европа – 8.3 на сто.