Денят започна особено интензивно за австралийския долар, който до началото на европейската сесия загуби значителна част от своята стойност спрямо останалите си конкуренти на forex пазара. Въпреки че се очакваше първата за годината среща на местната централна банка да не повлияе чувствително върху представянето на долара, институцията взе изненадващо решение да остави основния си лихвен процент непроменен на ниво от 3.75% и по този начин прекъсна поредицата от три последователни увеличения на цената на заемния ресурс.

Макар че президентът на банката Глен Стивънс заяви, че рискът за сериозно свиване на икономиката е отминал, кредитните институции в страната са повишили лихвите си в по-големи размери, отколкото увеличаването на основната лихва на институцията и това може да създаде опасност пред темповете на възстановяване на икономическата активност в Австралия.

От друга страна Стивънс изяви намерението си да продължи провеждането на монетарна политика, която да е насочена към предпазване от силен инфлационен натиск в следващите години, което подсказва, че все пак е възможно да станем свидетели на ново увеличение на лихвите в рамките на идните няколко месеца.

Изключвайки представянето на австралийския долар, щатският му съименник и японската йена приключиха първата сесия за седмицата със спад спрямо останалите им конкуренти, след като ралито на борсовите индекси насочи трейдърите към по-високодоходни активи.

Зад високия риск апетит на пазарните участници застанаха както макроикономическите новини от календара за САЩ, така и изнесеният късно вечерта план на американския президент Барак Обама, насочен към стимулиране на безработицата и предприемането на допълнителни мерки, имащи за цел възстановяване на икономиката.

Сред фундаменталните данни се откроиха ISM индексът за производствения сектор и личните потребителски разходи, като и при двата индикатора станахме свидетели на по-добри стойности от предходните им.

Що се отнася до новия план на Обама, той е насочен предимно към създаването на нови работни места, както и към налагането на по-големи данъци за жителите с високи доходи. За окончателното му приемане обаче, е необходимо гласуване от Конгреса, затова не е изключено да наблюдаваме промени в първоначалния му вариант. Едно е сигурно все пак – приемането на този план ще доведе до допълнително нарастване на и без това огромния бюджетен дефицит на САЩ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3861; High – 1.3937; Low – 1.3850; Close – 1.3930

Както посочихме вчера, навлизането на евро/долар в зоната на свръхпродажбите на дневна графика предполагаше корекцията, която наблюдавахме през отминалата сесия. Въпреки това трендът след 1.5140 е валиден с критично ниво при 1.4579, а на по-ниските времеви мащаби важните съпротиви са разположени при 1.4028 и 1.4193.

При подновяване на спада първа цел ще бъде дъното при 1.3850, следвано от следващата най-близка цел на тренда след 1.5140 при 1.3747.

GBP/USD

Open – 1.5977; High – 1.5980; Low – 1.5848; Close – 1.5955

Неуспешният тест на дъното при 1.5831 го оставя като първата сериозна подкрепа пред кабела, при преодоляването на която можем да очакваме засилване на низходящия импулс с цел 1.5706.

Съпротивите в посока нагоре са разположени при 1.5977 и 1.6076, като между тях е разположена психологическата граница на 1.60.

USD/JPY

Open – 90.26; High – 90.92; Low – 89.76; Close – 90.59

Зоната около 90.90 се очертава като силна съпротива пред долар/йена в опитите на двойката да продължи покачването си. Неин пробив ще доведе до тест на 91.86, което се явява критично ниво с оглед на спада след 93.77.

Близките подкрепи са разположени при 89.76 и 89.57, а при по-силно движение ще последва тест на 89.12.