ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

 

Последният работен ден за ноември помогна на еврото да възстанови голяма част от загубите си от последните две сесии на миналата седмица, като единната валута затвори над психологическата граница от 1.50 спрямо щатския долар и по този начин запази възходящия си тренд от началото на март ненарушен. В подкрепа за еврото излязоха данните за индекса на потребителските цени в Еврозоната за ноември. Индикаторът се покачи за първи път от седем месеца насам, като същевременно инфлацията в региона излезе на положителна територия.

Въпреки че ценовото равнище в Еврозоната все още се намира под заложения от Европейската централна банка таргет от 2% на годишна база, наличието на ценови ръст дава предпоставки да очакваме по-агресивна реторика от страна на Жан-Клод Трише след края на срещата на институцията в четвъртък. Тъй като промяна в лихвите спрямо текущото им дъно от 1% не се очаква, интерес ще предизвикат именно изказванията на официалните представители на ЕЦБ, от които може да стане ясно дали банката ще започне да изтегля част от досега отпуснатите средства за стимулиране на икономиката.

Рано тази сутрин Австралийската централна банка увеличи основната си лихва за трети пореден път, с което цената на заемния ресурс в страната достигна 3.75%. Решението беше очаквано от мнозинството пазарни участници и само по себе си не предизвика особени движения в кросовете на австралийския долар. Валутата дори поевтиня слабо спрямо част от останалите си основни конкуренти, след като от коментарите след края на срещата стана ясно, че най-вероятно следващото заседание на институцията ще премине без ново увеличение на лихвите.

Днешното повишение не само контрастира с водената от другите централни банки политика, насочена към запазване на лихвите, но и същевременно е най-дългата серия, която предприема австралийската монетарна институция.

На свое извънредно заседание, приключило тази сутрин, Bank of Japan взе решение да отпусне краткосрочни заеми на търговските банки в страната, с което цели да увеличи паричното предлагане и да ограничи поскъпването на йената, отвело я до 14-годишен връх спрямо щатския долар. Увеличаването на паричните средства в икономиката също така ще спомогне за покачване на инфлацията в страната и е напълно възможно да доведе до временно обезценяване на местната валута.                 

 

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

 

EUR/USD 

Open – 1.4985; High – 1.5083; Low – 1.4962; Close – 1.5004

 

 

 

Както прогнозирахме във вчерашния си анализ, евро/долар тества 1.5062, като за кратко това ниво беше пробито. С това се потвърждават прогнозите ни, че спадът до 1.4828 е бил просто корективен на фона на възходящия тренд от март насам. Първа краткосрочна цел в посока нагоре е вчерашният връх при 1.5083, следван от 1.5144.

Текущата проекция на възходящата тренд линия, дефинираща движението на двойката през последните 9 месеца, при 1.4867 е първата ключова подкрепа пред евро/долар, а критично ниво с оглед на този тренд продължава да бъде 1.4625.

 

GBP/USD 

Open – 1.6489; High – 1.6591; Low – 1.6378; Close – 1.6440

 

 

 

След като коригира спада до 1.6270, паунд/долар направи неуспешен тест на резистентната зона при 1.6660. С оглед на прекъсването на възходящия тренд след 1.5706 можем да очакваме възобновяване на започналия след 1.6876 спад. Подкрепи в посока надолу са 1.6378 и 1.6270.

Първа краткосрочна съпротива е вчерашният връх при 1.6591, следван от 1.6660.

 

USD/JPY

Open – 86.69; High – 87.39; Low – 85.85; Close – 86.40

 

 

 

В момента наблюдаваме очакваната корекция на силния низходящ тренд при долар/йена, след като в петък двойката навлезе в зоната на свръхпродажбите на дневна база. Предвид последната низходяща вълна след 92.32 е необходимо цената да се задържи под 89.17. Преди това съпротива можем да очакваме от 88.00

При подновяване на спада ще последва тест на 85.85, а при по-силно низходящо движение долар/йена ще се насочи отново към дъното при 84.80.

 

 

БенчМарк Финанс АД не е отговорно за загуби вследствие на инвестиции, основани на прогнози или друга информация, представена тук. Съдържанието на тази публикация не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание, гаранция или внушение от страна на БенчМарк Финанс АД, че клиентите могат да извлекат полза от представените тук стратегии или че загубите във връзка с тях могат или ще бъдат ограничени. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Клиентите следва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова, да доведе както до загуби, така и до печалби. БенчМарк Финанс АД използва публични източници на финансова информация, като не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността й след публикуване на анализите. БенчМарк Финанс АД е под надзора на Българска народна банка и Комисията за финансов надзор.