ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Първата за новата седмица сесия премина в спокойно темпо и с лек превес на щатския долар спрямо останалите му основни конкуренти. Вялата търговия беше логична на фона на факта, че голяма част от водещите финансови пазари бяха затворени заради Великденските празници.

По съвсем различен начин обаче, започна настоящата търговска сесия, като особена активност до момента се наблюдава в кросовете на австралийския долар. Валутата поскъпна значително, след като местната централна банка отново увеличи основната си лихва с 25 базисни пункта рано тази сутрин. След покачването цената на заемния ресурс в Австралия достигна 4.25%, с което продължава да бъде най-високият лихвен процент измежду останалите развити икономики. Освен това увеличението е петото поред при последните шест срещи на монетарната институция.

Според председателя на Австралийската централна банка Глен Стивънс решението за вдигане на лихвите е просто поредната стъпка към връщането им към средните им нива за последните години. Именно това е реториката, която пазарните участници възприеха като сигнал за допълнително затягане на монетарната политика на банката, като според мнозина предстоят допълнителни увеличения до около 5 процента.

След оповестяването на решението австралийският долар достигна до най-високото си ниво спрямо новозеландския си съименник за последните 10 години. Въпреки големите сходства, които имат тези две икономики помежду си, на този етап новозеландската централна банка изостава значително по отношение на своята основна лихва, която се намира все още на ниво от 2.50%. Неведнъж през последните месеци председателят на монетарната институция е заявявал, че лихвите ще останат непроменени поне до края на първото полугодие на годината, докато в същото време е напълно възможно дотогава цената на заемния ресурс в Австралия да претърпи допълнителни корекции в посока нагоре.

На фона на вчерашната спокойна търговия се откроиха някои положителни новини за американската икономика, като с най-голям интерес се очакваха данните за ISM индекса за сектора на услугите. Показателят нарасна с най-бързи темпове от май 2006 година насам, като позитивното беше, че всеки един от отделните му компоненти отчете значителен ръст.

От друга страна рязко покачване наблюдавахме и при текущите продажби на жилища за февруари. Ръстът с 8.2% на годишна база беше най-големият от октомври 2001 година. Именно от пазара на недвижими имоти започна продължаващата вече 3 години криза, като очакванията са, че неговото възстановяване би създало предпоставки за ръста и в останалите сектори на американската икономика.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.3495; High – 1.3537; Low – 1.3459; Close – 1.3484

 

След като срещна съпротива от низходящата тренд линия, която дефинира движението през последните 4 месеца, евро/долар очаквано възобнови спада си, като особено важна подкрепа се очертава при 1.3383. Неин пробив би довел до засилване на низходящия импулс със следваща цел двете дневни дъна при 1.3266.
Краткосрочните съпротиви са разположени при 1.3496 и 1.3528, а критично ниво с оглед на горепосочения низходящ тренд е 1.3818.

GBP/USD
Open – 1.5201; High – 1.5318; Low – 1.5201; Close – 1.5293

 

Ако станем свидетели на пробив на 1.5380, това би означавало, че се е формирало двойно дъно около 1.48, като при развитие на този сценарий цел ще бъдат нивата около 1.59.
От друга страна спад под 1.5180 би довел до засилване на започналото днес низходящо движение със следващи цели при 1.5124 и 1.5041.

USD/JPY
Open – 94.45; High – 94.77; Low – 94.07; Close – 94.36

 

След пробива на върха при 93.77 цел в малко по-дългосрочен план са нивата около 97. Преди това обаче, е възможно да наблюдаваме частична корекция на последната възходяща вълна с оглед на навлизането на двойката в зоната на свръхпродажбите. Първата по-силна подкрепа е разположена при 93.77, следвана от 92.95 и 92.00.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!