Австрийска компания купи 20% от акциите на производителя на торове "Неохим" АД. 

Това стана чрез регистрирано в България "Феборан" - съвместно дружество между базираната в Австрия компания за торове и химически продукти Borealis и бахрейнската First Energy Bank. 

Сделката е сключена на 21 декември, като продуктите на "Неохим" АД вече ще се продават и в мрежата на австрийския гигант Borealis. 

В съобщението на австрийската компания цена на сделката не се посочва. 

Към 30 септември 2013 г. разпределението на акционерния капитал на "Неохим" АД е - 24.37 % собственост на Еко Тех АД, 24.03 %, на Евро Ферт АД и 17.16 %, на Кариферт Интернешънъл Офшор С. А. Л., Ливан, останалите дялове са притежание на малки акционери. 

За деветмесечието, базираната в Димитровград компания е реализирала продажби за 189.8 млн. лв. и нетна печалба в размер на 709 хил. лв. 

Основен външен пазар на "Неохим" АД е Турция, където българското дружество оперира чрез "Neochim" Ltd., гр. Одрин и Неохим Таръм ООД. 

Акционерният капитал на "Неохим" АД е разпределен в 2 654 358 обикновени акции с номинална стойност от 1 лв. Последната пазарна цена на книжата, които се търгуват на регулирания пазар на БФБ, е 39.40 лв. Общата пазарна капитализация е 104.6 млн. лв.