Последният участък от най-дългата до този момент у нас автомагистрала „Тракия" от пътен възел „Зимница" до Карнобат бе официално открит. Аутобанът вече свързва София с Бургас, а първите автомобили ще могат да преминат по новия участък след 14.00 часа. На новата отсечка бе отслужен водосвет от сливенския митрополит Йоаникий.

Президентът Росен Плевнелиев произнесе слово на официалната церемония по откриването. Той посочи, че в новите приоритети за следващия програмен период усилията на държавата ще се насочат основно към Северна България.

Обществото е задавало посоката, а българските държавници независимо от техния цвят ще работят за това, заяви президентът. „Скоростният път Видин - Ботевград ще извади от изолация най-западналия регион, а именно Северозападния регион. Посоката е ясна", посочи Плевнелиев. „В демократичното общество магистралите дават хляб, но и са израз на солидарността", отбеляза още държавният глава.

09:01 часа

След 40 години строителство с големи прекъсвания цялата автомагистрала "Тракия" ще бъде открита днес. Така "Тракия" вече ще свързва свързва Бургас със София, а разстоянието между двата града ще се взима за по-малко от 4 часа. Последният участък от около 34 км от автомагистрала беше завършен миналата седмица. Това е лот 4.2 - от пътен възел „Зимница" до Карнобат (от км 291+000 до км 325+280). Общата дължина на лот 4 - от Ямбол до Карнобат, е 49,08 км. На 26 август м. г., за да се улесни трафикът през „Петолъчката", бе пуснато движението по лот 4.1 - отсечката от Ямбол до п. в. „Зимница". Новопостроеният участък ще бъде отворен за движение от 14.00 часа на 15 юли.

Дните пред откриването бях белязани и от няколко скандали. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от премиера Пламен Орешарски още през изминалия уикенд да организира пускането на движението по новоизградения последен участък от автомагистрала „Тракия". "Скандално е да имаме първата в България изцяло построена и завършена магистрала, а тя да стои затворена в разгара на лятото и туристическия сезон, се казва в изявление на лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов", разпространено до медиите от пресцентъра на партията. Според Борисов, автомагистрала „Тракия" е напълно завършена и готова. Тенденциозното забавяне на издаването на разрешение за ползване, оправдано с дребни технически забележки, бави пускането на движението, въпреки наличието на Акт 15 и 16 за въвеждане в експлоатация, смята той.

Днес ще бъде издадено и Разрешението за ползване на последната отсечка на АМ „Тракия", съобщиха за BurgasNews от пресцентъра на МРРБ преди няколко дни. "Няма как преди получаване на последното разрешение да пусната пусната магистралата. С излизането на акт 16, магистралата веднага ще бъде отворена за пътуване", поясниха тогава от пресцентъра.

Държавната приемателна комисия започна работата си по приемането на последната отсечка на АМ „Тракия" - п.в. Зимница-Карнобат. До момента в ДНСК не са представени съставен от комисията протокол образец 16 и придружаващите го документи. Въз основа на тези документи може да бъде издадено разрешение за ползване на участъка. Това е официалният документ, с който се въвежда в експлоатация участъка от АМ „Тракия".