Баба на 75 години оряза интернет достъпа на близо 90% от потребителите в Армения и Грузия и така ги остави без връзка с мрежата за повече от 12 часа.

Сега Хаястян Шакариан е заплашена от тежко наказание, като според закона за това престъпление тя може дори да бъде пратена в затвора. Жената никога не била чувала за интернет. Посегнала на кабелите в търсене на мед. Жицата, която срязала обаче, се оказарла фибро-оптичният кабел, свъзващ Грузия с Армения.

Тази случка кара журналистите от BBC да се запитат могат ли бизнесите да вършат нормално своята работа без интернет? И какво би се случило, ако подобен инцидент, като този в Армения, се случи с някоя друга държава?

Според последните проучвания, извършени от социологическите агенции, едва 1% от бизнесите могат да работят нормално без връзка с интернет. Без достъп до мрежата ръцете ни са вързани, казват 27% от анкетираните компании, а една на всеки пет твърди, че без интернет е обречена. Липсата на връзка в мрежата е пагубна за компаниите, които работят с бази данни и софтуер за приемане и обработване на поръчки.

След като зависимостта ни към интернет е толкова силна, се появява въпросът за това какво правим, за да си го гарантираме във всеки един момент и да се застраховаме от набези като този на 75-годишната баба?

Единият от вариантите е полагането на оптичните кабели под земята, но това е проблем, който остава нерешен в много голяма част от света. Причината, поради която голяма част от фибро оптичните кабели все още не са под земята, се корени в цената на тази земя. Във Великобритания например един метър от такова подземно трасе струва 150 паунда.

Съществуват различни системи за наблюдение на тези кабели, като те са подобни на всички останали ГИС-инструменти, изплозвани за охрана на активи като водна и енергийна инфраструктура, но дори и те не дават възможност за предизвестяване при евентуални посегателства върху кабелите.

Друг вариант за подсигуряване за технологиите, които ползовялат интернет-свързаност посредством сателитно излъчване. Според специалистите една сателитна установка би могла да покрие интернет връзката на цяла Европа. BBC, Telegraph