Втора отсечка от пътя, който свързва град Баня с АМ „Тракия", ще бъде открита в края на седмицата. Така ще бъде завършен Лот 9 от проекта „Транзитни пътища V". Трасето е с дължина близо 14 км и е на стойност 4.3 млн. евро без ДДС. Участъкът, който предстои да бъде открит, е от км 35 до км 49. Изпълнител на обекта е ДЗЗД „Пътища 2008". Очаква се министър-председателят Бойко Борисов да пререже лентата.

Пет пласта от различни видове асфалт покриват новото шосе към Баня, за да се гарантира неговата здравина, информират от Агенция „Пътна инфраструктура". От там допълват, че на пътя е положена най-модерната и устойчива на износване настилка - Сплит мастик асфалт, с площ 125 250 кв. метра. По трасето са изградени и пешеходен подлез при Баня, мостове в селата Царимир и на река Пясъчник между селата Граф Игнатиево и Труд. За улеснение на движението са направени двустранни разширения за допълнителна лента за ляв завой при село Царимир и за северния вход на летището в Граф Игнатиево. Направена е хоризонтална пътна маркировка с площ 4 500 кв. метра и са монтирани 350 пътни знаци и табели.

Проектът „Транзитни пътища V" се финансира от Европейската инвестиционна банка (65%) и държавния бюджет (35%). За Лот № 9 - рехабилитация и реконструкция на пътя от Баня до магистрала „Тракия", бе обявен международен търг в началото на 2008 г.