56 цента на акция официално е печалбата на Bank of America през третото тримесечие на годината, или общо 6.2 млрд. долара. Миналата година компанията през същия период отчете загуба от 7.3 милиарда, или 77 цента на акция.

 

Но добрият резултат през тримесечието се дължи на еднократни въздействия. На първо място това е преоценка в размер на 4.5 млрд. долара на справедлива пазарна стойност. Освен това компанията е спечелила 3.6 млрд. долара преди данъци от продажбата на акциите си в Китайската строителна банка.

 

Други 1.7 млрд. долара са дошли от преоценки в стойността на дълга – а 2.2 млрд. долара са загубени в стратегически инвестиции и инвестиции в дялови участия.

 

Всички тези еднократни ефекти и счетоводни трикове доведоха до по-добри от очакванията резултати, които бяха 28 цента на акция. Анализаторите на MarketWatch бяха подценили и размера на тримесечните приходи: 28.7 млрд. долара отчете банката при очаквани 25.75 млрд. долара.

 

Вчера акциите на Bank of America се повишиха с 1.66% в очакване на днешните финансови резултати, при 2.13% спад на индекса Dow Jones. Акциите продължиха да растат и при обнародването на доклада, докато инвеститорите се бореха да разберат какво точно се крие зад сложния официален доклад.