Българо-американска кредитна банка представи днес насоките за бъдещето си развитие, новия си мениджърски екип и обновената си корпоративна идентичност.

 

След струващата близо 200 млн. лв операция по придобиването на банката от инвестиционния фонд „Сиесайеф“ АД с основен акционер Цветелина Бориславова, сега БАКБ цели да преодолее проблемите оставени от предишните собственици и до 2013 г. да излезе на печалба.

 

Процес, който няма да е лесен, с оглед на качеството на портфейла на дружеството и отчетена нетна загуба за третото тримесечие в размер на 17.2 млн. лв. заради отписани кредити и вземания за 25 млн. лв.

 

И въпреки това от БАКБ са оптимисти. Основание за това дава новият мениджмънт на дружеството. Васил Симов - председател на УС и изпълнителен директор, Таня Керемидчиева - член на УС и изпълнителен директор, Илиан Георгиев - член на УС и директор Кредитиране (последна позиция - заместник началник корпоративно банкиране в Пощенска банка), Валентин Събев - директор Виртуална банка, Славка Вълкова - директор Карти и мобилни плащания (последните 6 години е работила като директор управление карти в Уникредит Булбанк, а преди това в ПИБ и Дайнърс клуб), Емил Величков - ръководител Европейски програми и финансови институции (участвал в разработването и изпълнението на Оперативна програма 2007 – 2011 г.)

 

Екипът е впечатляващ, особено с оглед на това, че Бориславова лично събра хората в него, едва след сделката за покупка на мажоритарния дял в БАКБ. Тя посочи, пред Darikfinance.bg, че „един екип се мотивира, когато вижда истинска дългосрочна перспектива, която е стабилна, балансирана, и вярва в нея“.

 

Сегашният фокус на банката е върху зелената икономика и европейките фондове. От БАКБ отчитат извънредно високи нива на ликвидност от 21.6% при средни нива за страната от 17.5%.

 

Привлечените средства са нараснали от началото на годината с 36%. Цветелина Бориславова отчете, че има силен ръст с 47% на привлечените депозити от домакинства и физически лица през втората половина на 2011 г.

 

Успешно беше увеличен и капиталът на банката с 50 млн. лв. Показателно за финансовото състояние на дружеството е, че след влизането на новия мажоритарен собственик, БАКБ изплати две ипотечни емисии в общ размер от 60 млн. евро.

 

По отношение на съдружниците от Грамърси, Цветелина Бориславова коментира, че те не планират да продават дела си от 34% и очевидно очакват в следващите няколко години цената му да нарасне.

 

Илиан Георгиев отчете, че пазарът на банкови продукти расте умерено, като от края на 2008 г, до септември 2011 г. има ръст на депозитите с 11.6%, а кредитирането се увеличава с 9%. Но в тази ситуация БАКБ остава съсредоточена върху управлението на портфейл от кредити за строителни компании и заеми с ипотечно обезпечение.

 

Именно балансирането на този портфейл е в основата на новата стратегия за развитие на дружеството. Банката, която благодарение на кредитната си политика получи множество награди преди кризата, беше жестоко ударена от срива в имотния и строителния сектори. Според Finance Central Europe, БАКБ беше банката в България с най-добра възвращаемост на активите през 2008 г. и 2009 г. Но спукването на балона в ипотечния сектор промени всичко.

 

В момента основна цел на дружеството е да стабилизира финансовите си показатели. "Очакваме през 2012 г. значително да намалим загубата, а през 2013 г. се надяваме банката да излезе на печалба", заяви Таня Керемидчиева в отговор на въпрос на Darikfinance.bg. "През 2014 бихме се радвали, ако нашите прогнози са се оправдали."


Как ще стане това? БАКБ управлява активно настоящия си кредитен портфейл. За целта помагат и две извънбалансови поделения за лоши кредити, както и успешното реализиране на пазара на обезпеченията по невъзвръщаемите заеми. Пример за последното е продажбата преди 2 месеца на офис сграда срещу Интерпред в София за 5 млн. евро.

 

В бъдеще БАКБ ще се развива в две основни направления. Виртуално банкиране и кредитиране на „зелени“ проекти.

 

В първата насока от банката предвиждат цялостно предлагане на електронни услуги, включително и такива, свързани с мобилните телефони. За целта БАКБ напълно обнови сайта си, в резултат, на което спечели наградата на БГ Сайт 2010 за сайт на годината в категория „Банки и финанси“.

 

БАКБ има 6 офиса, и от кредитната институция считат, че те ще им бъдат напълно достатъчни, като вместо на губят времето на клиентите си, ще прехвърлят по-голямата част от дейността си онлайн.

 

Освен това банката ще стартира издаване на кредитни карти VISA и MasterCard, като се планира цялата услуга да бъде онлайн. Този подход ще спести значителни разходи при разширяването на дейността на банката, което няма да бъде свързано с увеличение на клоновата мрежа. За целта БАКБ ще ползва активно и аутсорсинг на дейности, основавайки се на дружества с опит, като БОРИКА.

 

По отношение на корпоративното кредитиране, основните акценти ще бъдат заемите, свързани с енергийна ефективност, опазване на околната среда, алтернативното земеделие, ВЕИ и устойчивата градска среда. В частност силен акцент ще има върху проектите с европейско финансиране, които ще се ползват с преференции по отношение на цена и обезпечение на заемите.

 

От БАКБ планират да дават консултации за управлението проектите, получили кредитиране, 24 часа на ден. За целта дружеството изгражда колцентър за работа с клиенти. По думите на Славка Вълкова, целта е „това да е банката, с която човек най-бързо може да си свърши работата“.

 

Дружеството възнамерява да се насочи и към чуждестранен пазар, свързан с България. Става въпрос за успешна, развиваща се икономика. В отговор на предположението на Darikfinance.bg, че става въпрос за Турция, Бориславова отговори: „Турция е много интересна дестинация за нас. Първо те са ни съседи, тоест това е едно голямо предимство. Второ, Турция е действително един пазар с огромен потенциал и ние при всички случаи ще търсим някакво развитие на отношенията с този пазар и ще се опитаме да подпомагаме бизнеса, който се насочва натам“.