Данък върху бонусите, банкови налози – британските банкери са сърдити на политиците, пише Handelsblatt. Големи кредитори като Standard Chartered сега съвсем официално говорят за промяна на седалището си.

Лондонското Сити не е без алтернатива. В случая с Standard Chartered, петата по размер банка на Острова, може да натежи и това, че четири пети от печалбата й се формира на азиатските пазари.

Питър Сендс, главен изпълнителен директор на кредитната иснтитуция, потвърждава: често мислим дали да не се премесим. Нашите акционери ни съветват така. Ако се вярва на британските медии, Сендс вече е наел екип, който да проучи различните опции за промяна на местоположението на банковата централа в някоя от нововъзникващите икономики.

Според източник, заслужаващ доверие, Standard Chartered предстои да избира между Сингапур, Дубай и Хонконг. Също и няколко инвестиционни банки и хедж фонда мислят да се махнат от Сити заради данъка върху бонусите.

Но финансовите компании се опасяват от нещо даже по-лошо за тях. Новото правителство създава експертна комисия, която в рамките на година ще вземе отношение дали големите универсални банки трябва да отделят в самостоятелни звена инвестиционните си поделения.

Това се прави с цел да се попречи на банките да поемат твърде високи рискове. Икономическият министър Винс Кейбъл вече даде да се разбере, че разцепване ще има. Банкери коментират, че много е вероятно Европейската комисия действително да наложи разделяне на инвестиционния бизнес от банките – тогава преместването на централата може да се окаже много находчив ход.

Председателят на HSBC от своя страна още през 2009 г. се изнесе в Хонконг, макар засега централата на банката да остава в Източен Лондон.

Не на последно място, банкерите са възмутени от новите акции на правителството срещу мигрантите от държави извън ЕС, желаещи да работят на Острова. Британските финансисти се страхуват, че им предстои да загубят най-големите си таланти и да се смъкнат надолу в глобалната конкуренция.

Данъкът върху бонусите, срещу който протестират банкерите, предвижда облагане с 50% на еднократните плащания на стойност над  25 хил. паунда. Банковият налог, събудил недоволствата на Сити, предвижда отчисления от 0.04% през първата и 0.07% през следващите години и влиза в сила от 2011 г. Той се въвежда в коорадинирана акция между Лондон, Франкфурт и Париж.