Най-късият месец в година се оказа доста динамичен за банковия сектор – поне по отношение на коригиране на лихви по депозити. Отново този сегмент зае приоритетно вниманието на банките, се посочва в анализ на сайта Моите пари.

За разлика от други месеци, когато имаше по-ясна тенденция в посоката на промените, през февруари не беше така. Станахме свидетели на всички възможни корекции, които могат да приложат трезорите. Видяхме изтичане на промоции, както и на удължаване на такива. Нови промоции също бяха представени. Някои лихви по продукти бяха понижени, а други бяха повишени.

Тази динамика се задържа през целия месец и показателно за това е, че 11 банки бяха участничките в нея. За съжаление или не, кредитите пак останаха слабо променяни. При потребителските кредити новости не видяхме, а при жилищните бяха ограничени. Това не е изненадващо, тъй като още в началото на годината голяма част от банките, които поддържат промоции обявиха, че настоящите им условия ще бъдат актуални до края на март, а някои дори до началото на май.

Банка ДСК, Общинска банка, ЦКБ, Емпорики и Alpha bank коригираха лихвите си по-най добрите си 3-месечни депозити. ДСК и Общинска банка понижиха ЕГЛ на най-добрите си тримесечни оферти съответно с 0.77 п.п. и 0.52 п.п. Емпорики преустанови промоционалната си кампания по тримесечните стандартни срочни депозити, в резултат на което най-добрата оферта на банката се влоши с 0.24 п.п.

Банките, които подобриха значително офертите си бяха ЦКБ и Alpha bank. Те запознаха активно предлагане на нови тримесечни промоционални депозити, като доходността се повиши съответно с 0.50 п.п. и при двете оферти.

Аналогична е и ситуацията при депозитите в евро. Февруари беше месец на ниска активност на банките от гледна точка на потребителските кредити, отчитат още от Моите пари. Отминалият месец февруари не можем да определим като най-активния откъм промени по условия по жилищни кредити. Разбира се такива имаше, но те бяха ограничени само до промените при 2 банки.