Да не се разкрива банковата тайна за всички клиенти при евентуална несъстоятелност на даден трезор. За това призова председателят на Асоциацията на търговските банки у нас Петър Андронов вчера в отговор на въпрос за промените в Закона за кредитните институции. 

Целта на тайната е да опази добросъвестните вложители от криминални посегателства върху тяхното имущество, каза той. 

"Когато осветлиш какво притежава някой, без да е направил нищо лошо, тогава той става потенциален обект на атаки", коментира пред журналисти Андронов. 

По думите му най-добре би било да се ограничи периметърът на това осветляване в някакъв разумен коридор - само за политически лица или лица, които са имали някаква степен на политическо въздействие върху работата на една или друга институция.

Преди дни проектът за промени в Закона за кредитните институции, внесен от депутати от всички групи, беше почти единодушно приет на първо четене. 

Въпреки това депутатите признаха, че очакват той да претърпи сериозни корекции заради множество несъвършенства.

Андронов прогнозира и разгорещени дебати в парламента при приемането на европейската директива за преструктуриране на кредитните институции. 

По думите му с директивата се въвеждат много нови и сложни регулации и не било ясно дали те ще сработят в българската банкова система. 

Правилата предвиждат всяка държава - членка на ЕС, да създаде фонд за преструктуриране, който да бъде финансиран от банките и който би могъл да се използва и в случай на фалит. Годишните вноски на финансовите институции се определят съобразно рисковете, които поемат. 

При риск за дадена банка е възможно да се назначат и специални мениджъри, които да изземат функциите на ръководството на банката. Една от крайните мерки е продажбата на част от банковата дейност или създаването на мостова банка, която да продължи да изпълнява най-важните функции.