Европейските банки са заплашени от ново изискване, което ще им наложи да разкриват данъците, които са платили и печалбите, които са генерирали във всяка страна, в която извършват дейност. Това е част от стратегията на Европейския съюз за гарантиране на сигурността на сектора, пише Financial Times.

 

Европейският парламент оказва натиск за приемането на по-строг режим върху банковия сектор, в това число и преразглеждане на банкерските бонуси. Всичко това е част от пакета с промени в регулациите Базел III.

 

И докато идеята за налагане на повече прозрачност в дейността на банките среща подкрепа на Европейската комисия, то много от страните-членки на Европейския съюз изразяват несъгласие с кампанията. Това е лесно обяснимо, имайки предвид, че банка като Barclays, например, ще бъде задължена да публикува печалбите и данъците си, реализирани и платени във всяка една юрисдикция, в която работи - от Великобритания до Зимбабве.

 

Банките са притеснени и от изискванията, които се отправят към тях, тъй като те ще сложат край на счетоводните им практики и ще ги направи уязвими на публичния натиск по отношение на платените данъци, тъй като той може да се пренесе върху финансовите резултати.

 

Членовете на Европейския съюз и Европейският парламент до сега бяха оптимистично настроени, че през тази седмица ще бъде постигнато споразумение по тези въпроси след 30 дискусионни сесии. Това обаче няма изгледи да се случи, така че е насрочена още една поредна среща за следващата седмица.

 

Ирландия, която е ротационен президент на Европейския съюз в момента се опитва да оспори искането на Европейския парламент за налагане на таван на банкерските бонуси.

 

В същото време страни като Германия, Франция и Великобритания напълно подкрепят предложението за повече прозрачност в банковия бизнес.