45-ят президент на САЩ се казва Барак Обама. Независимо от това какво се случи в тъй важните щати Охайо и Флорида. Независимо, че резултатите там са изключително близки и към този момент разликата е под 0,5 процента.
 
Независимо дали има преброяване на гласовете във Флорида, както се случи преди 12 години. Впрочем, тази вечер отидох на мястото, където се преброяват тези гласове - в столицата на Флорида, Талахаси.
 
В сградата на Държавния департамент на САЩ там беше неочаквано спокойно, но в коридорите витаеше чувството на дежа вю. Всички си спомнят ръчното преброяване на бюлетини в битката Буш - Гор, последвалата отмяна на преброяването, победата с едва 537 гласа и други колоритни подробности, които превърнаха Флорида в ключов щат за победата в президентските избори на САЩ.
 
Тази година сякаш щеше да бъде по-различно - в много от проучванията водеше кандидатът на републиканците Мит Ромни и по-скоро погледите бяха насочени към Охайо и Пенсилвания. Роди се елегантен термин - "разширяване на електоралната карта", който трябваше да подскаже, че може да се спечели и без Флорида, като се включат допълнителни щати в играта. Така би могло колебаещите се щати да станат възможно най-много и съответно да са увеличат шансовете за победа.

С идването на първите резултати в изборната нощ, дойдоха и две големи победи за кандидатите - Пенсилвания за Барак Обама и Вирджиния за Мит Ромни.
 
И докато в залите в Бостън и Чикаго, където съответно се очакваха заключителните срещи с избиратели на Мит Ромни и Барак Обама, всички наблюдаваха телевизионните екрани и следяха резултатите на мобилните си телефони, в секциите в цялата Америка течеше трескаво броене на бюлетини и подаване на инфомация.
 
Сериозен поглед върху всички екзитполове и медии, даващи информация, объркваше допълнително. Уисконсин? Според половината наблюдаващи този щат е твърдо на страната на демократите, според останалите - оцветен в червено. Северна Каролина - същата ситуация. Колорадо - подобна картинка.
 
Но докато тези щати общо дават 34 електорални гласа, само с победа във Флорида един от кандидатите добавя 29 в своята кошница с гласове. Телевизионните канали използваха всяка забележителност в Ню Йорк, за да прожектират електоралните гласове - Емпайър Стейт Билдинг, Рокфелер Плаза, Таймс Скуеър...
 
Цифрите в синьо и червено непрекъснато са меняха, но в повечето случаи медиите бяха предпазливи.
 
В крайна сметка всичко опира до Флорида и Охайо, както се очакваше. При 0,5 разлика в крайните гласове във Флорида се налага автоматично преброяване на гласовете. Дали това ще се случи, очаквайте допълнителна информация тук.
 
Към този момент резултатите са: при 89 процента от отчетените бюлетини разликата е 0,6 процента според New York Times. Според Wall Street Journal, където са отчетени 96,1 процента от данните, разликата е 0,6 процента. И в двата случая - в полза на Обама.
 
Всичко това обаче няма никакво значение, тъй като Барак Обама е избран за 45-и президент на Съединените американски щати.
Най-малко 120 милиона американци се очакваше да гласуват в президентските избори.
 
Обама поема втория президентски мандат с тежката задача да преодолее годишния бюджетен дефицит от 1 трилион долара и да намали държавния дълг от 16 трилиона долара, да реформира скъпоструващите социални програми и да работи с Конгреса, в който се запазва съотношението на силите - мнозинство на републиканците в Камарата на представителите и мнозинство на демократите в Сената, посочва Ройтерс.
 
"Всичко това стана благодарение на вас. Благодаря", писа Барак Обама в Туитър след обявяването на изборната му победа, съобщи Франс прес.