Има интерес от баварски инвеститор за строежа на АЕЦ "Белене", но разговорите са на бизнес ниво и са конфиденциални. Това съобщи Мартин Гросман, директор на дирекция "Югоизточна и Централна Европа и ОНД" към Баварското държавно министерство на икономиката, инфраструктурата, транспорта и технологиите, цитира го БТА.

Българската страна се е обърнала към представители на Бавария и когато дойде моментът, ще изнесем информация, но засега разговорите са протекли без участие на баварското министерство, каза Гросман.

 

В по-общ план, баварската индустрия се интересува от развиване на дейности в България, свързани с усвояването на средства от европейските фондове, посочил е Гросман. Но съществува проблем с това, че търговете за избор на изпълнител на обществена поръчка не са прозрачни. Да се избира винаги кандидатът, предложил най-ниска цена за изпълнение на даден обект, не е най-добрата практика, защото от това страда качеството, твърди той.

 

В резултат на сегашните практики, изпълнители на проекти в България стават най-често фирми от Китай, Турция и други, но те не винаги предоставят качество, каквото дават германските фирми, коментира Гросман.

 

За първи път баварското икономическо министерство няма да участва със свой щанд в Пловдивския панаир. Това Гросман обяснява с факта, че между български и баварски фирми вече са създадени добри партньорства, които са целта на участието на подобен панаир.