Губещите предприятия в държавата са най-сериозният риск пред Бюджет 2012 г., заяви за Дарик икономистът от „Индъстри Уоч” Лъчезар Богданов. По думите му БДЖ за България е като банката „Даксия” за Белгия, която трябваше да спасява финансовата институция заради закупени гръцки държавни книжа.

Богданов бе категоричен, че средносрочните прогнози на правителството се провалят по отношение на заетостта, която тази година трябваше да расте, но всъщност продължава да спада. Според икономиста ще е много трудно за правителството да балансира Бюджет 2012.

„Според мен ще е доста трудно, най-вече заради заетостта и най-вече заради колебливото удържане на фронта по линия на увеличаване на доходите в държавния сектор и на пенсиите и социалните плащания. Средносрочната фискална рамка залагаша да няма промяна до 2013-а, тоест през 2011-а и 2012-а да няма никакви увеличения, но моето усещане е, че има риск това да се промени", каза Богданов. По думите му това, съчетано с по-нисък брой заети от очакваното вероятно ще създаде проблем.

Според Богданов „трябва да се направи нещо с БДЖ". „Компанията очаква да получи няколко стотин милиона от бюджета с оправданието, че иначе ще фалира и ще спре да работи и някакви хора ще протестират на жълтите павета. Топлофикации някакви, някои дружества в енергетиката, БДЖ - това са много големи рискове".